Αν και τις περισσότερες φορές οι επίμονες συσπάσεις των ματιών είναι ακίνδυνες και προσωρινές, όταν διαρκούν αρκετές ημέρες μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους πιθανούς λόγους για τους οποίους το μάτι μας «παίζει» και πότε θα πρέπει να ανησυχούμε. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό και ως τρεμόπαιγμα ματιού ή “τρεμει το ματι μου”, μπορεί να είναι ενοχλητικό και να προκαλέσει ανησυχία.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους κυριότερους παράγοντες που μπορεί να προκαλούν αυτές τις μυϊκές συσπάσεις, θα σας καθοδηγήσουμε σε περιπτώσεις που απαιτούν ιατρική προσοχή και θα παραθέσουμε κάποιες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να ηρεμήσετε τα μάτια σας.
- Στρες και Άγχος Το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Αυξάνει την διέγερση του νευρικού συστήματος, οδηγώντας σε επαναλαμβανόμενες μυϊκές συσπάσεις, όπως αυτή των βλεφάρων. Αυτή η συσπαση μυων είναι συχνά πιο έντονη σε περιόδους έντονης συναισθηματικής φόρτισης ή σωματικής κόπωσης.
- Είναι συχνά πιο έντονο σε περιόδους έντονης συναισθηματικής φόρτισης ή σωματικής κόπωσης.
- Μπορεί να υποχωρήσει μόλις τα επίπεδα του στρες επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Οι τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή και η οργάνωση του ύπνου, μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
- Έλλειψη Ύπνου ή Κόπωση Αν τα μάτια σας καταπονούνται ή αν έχετε προβλήματα στον ύπνο, οι μικροί μύες στα βλέφαρα μπορεί να γίνουν πιο επιρρεπείς σε συσπάσεις. Η έλλειψη ύπνου και η κόπωση μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.
- Αυτό είναι συχνό φαινόμενο σε άτομα με ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου ή επαναλαμβανόμενες νύχτες αϋπνίας.
- Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιδεινωθεί αν έχετε ξηρά ή ερεθισμένα μάτια.
- Καταπόνηση από Οθόνες Η πολύωρη παραμονή μπροστά από οθόνες — χωρίς διαλείμματα — μπορεί να προκαλέσει ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, η οποία σχετίζεται άμεσα με τις παρατεταμένες μυοκυμίες. Η καταπόνηση από οθόνες είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους.
- Αυτό ισχύει είτε διαβάζετε, είτε εργάζεστε στον υπολογιστή είτε χρησιμοποιείτε smartphone.
- Η κακή φωτισμένη ή οι ελλιπείς ρυθμίσεις φωτεινότητας της οθόνης μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Σκεφτείτε να εφαρμόσετε τον κανόνα 20-6-20: κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε κάτι 6 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα. Επίσης, προσαρμόστε τη φωτεινότητα οθόνης ανάλογα με το περιβάλλον σας.
- Υπερβολική Κατανάλωση Καφεΐνης
- Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να διεγείρει το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει σπασμούς στους μύες των βλεφάρων.
- Συνήθως, αυτό συμβαίνει κυρίως από καφέ, ενεργειακά ποτά ή τσάι.
- Ξηρά Μάτια Η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των μυών και των νεύρων στα βλέφαρα. Τα ξηρά μάτια είναι μια συχνή αιτία για το πεταρισμα ματιου.
- Είναι συχνότερη σε ενήλικες, χρήστες φακών επαφής και σε άτομα που περνούν πολλές ώρες μπροστά από οθόνες.
- Η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να προκληθεί από φάρμακα, όπως αντιισταμινικά και αντικαταθλιπτικά, καθώς και από ξηρό περιβάλλον.
- Ανεπάρκεια Θρεπτικών Συστατικών Έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο και κάλιο μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία των νεύρων και των μυών, συμβάλλοντας σε μυϊκή σύσπαση. Η διατροφική ανεπάρκεια σε ηλεκτρολύτες μπορεί επίσης να συμβάλει στο πρόβλημα.
- Συχνά μυϊκές κράμπες, κόπωση και ευερεθιστότητα είναι άμεσες ενδείξεις.
- Ένας απλός έλεγχος αίματος μπορεί να αποκαλύψει τυχόν ελλείψεις.
Η καλή διατροφή ή στοχευμένες συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία.
- Χρήση Αλκοόλ ή Καπνού Η κατανάλωση αλκοόλ και νικοτίνης λειτουργεί ως διεγερτικό για το νευρικό σύστημα, με συνέπεια οι μύες των βλεφάρων να είναι πιο επιρρεπείς σε σπασμούς.
- Η συχνή ή υπερβολική χρήση μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια των συσπάσεων.
- Η μείωση ή η αποχή από αυτά τα στοιχεία μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση.
- Παρενέργειες Φαρμάκων Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μυϊκές συσπάσεις ή σπασμούς ως παρενέργεια. Τέτοια περιλαμβάνουν:
- Αντιψυχωσικά
- Διεγερτικά
- SSRIs και αντικαταθλιπτικά
- Αποσυμφορητικά ή φάρμακα για το κρυολόγημα
Ποτέ μην διακόπτετε ανεξάρτητα κάποια φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ιατρός!
- Καλοήθης Βασικός Βλεφαρόσπασμος (Σπάνιο) Αυτή είναι μια νευρολογική κατάσταση που συνδέεται με συχνό και ισχυρό βλεφάρισμα και σπασμούς των βλεφάρων. Ο βλεφαρόσπασμος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και να επηρεάσει την καθημερινή ζωή.
- Επηρεάζει συχνά και τα δύο μάτια.
- Μπορεί να επιδεινωθεί με τον χρόνο και να επηρεάσει την όραση.
- Απαιτεί αξιολόγηση από νευρολόγο ή οφθαλμίατρο.
- Νευρολογικές Διαταραχές (Σπάνιο) Εάν οι συσπάσεις συνοδεύονται από επιπλέον νευρολογικά συμπτώματα, μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρές καταστάσεις όπως τις παρακάτω:
- Παράλυση Bell
- Πολλαπλή Σκλήρυνση
- Νόσος Πάρκινσον
Αναζητήστε άμεσα ιατρική αξιολόγηση αν παρατηρήσετε συνδυασμούς τέτοιων συμπτωμάτων!
Συχνές Ερωτήσεις
Πόσες μέρες θεωρούνται πολλές όταν παίζει το μάτι; Εάν οι συσπάσεις των ματιών συνεχίζονται για πάνω από 7-10 ημέρες ή επιδεινώνονται, θα ήταν καλό να επικοινωνήσετε με γιατρό. Οι επίμονες μυοκυμίες μπορεί να υποδηλώνουν διατροφικές ανεπάρκειες ή νευρολογικά προβλήματα.
Ποιες ανεπάρκειες βιταμινών οδηγούν σε συσπάσεις στα μάτια; Έλλειψη σε μαγνήσιο, βιταμίνη Β12 και ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο και το ασβέστιο, μπορούν να συμβάλουν σε παρατεταμένες μυϊκές συσπάσεις λόγω του ρόλου τους στην λειτουργία των νεύρων και στον έλεγχο των μυών.
Πότε θα πρέπει να επισκεφτώ γιατρό λόγω της συσσώρευσης; Επικοινωνήστε με έναν γιατρό αν:
- Οι συσπάσεις κρατούν πάνω από 10 ημέρες.
- Επεκτείνονται σε άλλους μύες του προσώπου.
- Συνοδεύονται από πόνο, αλλαγές στην όραση ή πτώση των βλεφάρων.
- Ενώνουν και άλλα νευρολογικά συμπτώματα.
Σύνοψη
Η σύσπαση των ματιών, γνωστή και ως μυοκυμία βλεφάρου, είναι συνήθως καλοήθης, ωστόσο, μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, από το άγχος και την κούραση έως να υποδηλώνει ξηροφθαλμία ή βιοπαθολογικές ανεπάρκειες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενης ιατρικής κατάστασης.
Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να επιλυθούν με μικρές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, όπως η βελτίωση του ύπνου, οι περιορισμοί στον χρόνο που περνάτε μπροστά από οθόνες, η μείωση της καφεΐνης και η σωστή διαχείριση του άγχους. Αν η μυοκυμία δεν υποχωρεί ή επιδεινώνεται, η ιατρική αξιολόγηση είναι επιτακτική για να αποκλειστούν σοβαρότερες αιτίες.
Πηγές:
sleepfoundation.org
healthline.com
clevelandclinic.org
hopkinsmedicine.org
mayoclinic.org