Είναι πιο υγιεινό το καστανό ρύζι από το λευκό;
Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς από εμάς, ειδικά δεδομένων των διατροφικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η επιλογή μας. Μια πρόσφατη μελέτη έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα στο διάλογο γύρω από το καστανό και το λευκό ρύζι, επισημαίνοντας έναν ανησυχητικό κίνδυνο που αφορά κυρίως τα παιδιά.
Καστανό έναντι λευκού ρυζιού
Πολλοί είναι οι καταναλωτές που επιλέγουν το καστανό ρύζι, πιστεύοντας ότι πρόκειται για μια πιο υγιεινή επιλογή. Είναι αληθές ότι το καστανό ρύζι είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, πράγμα που μας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα. Παρόλα αυτά, μια πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει πως η κατανάλωσή του ενδέχεται να κρύβει κάποιους σοβαρούς κινδύνους.
Η μελέτη που ανησυχεί
Σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το καστανό ρύζι και το πίτουρο ρυζιού περιέχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τοξικού αρσενικού σε σύγκριση με το λευκό ρύζι, που είναι γνωστός καρκινογόνος παράγοντας. Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Risk Analysis.
«Το πίτουρο ρυζιού και το καστανό ρύζι φαίνεται να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αρσενικό και συγκέντρωση ανόργανου αρσενικού από ό,τι το ενδοσπέρμιο του κόκκου ή το λευκό ρύζι», προειδοποιούν οι ερευνητές. Αυτό συμβαίνει γιατί το αρσενικό απορροφάται κατά κύριο λόγο στα εξωτερικά στρώματα του κόκκου και αυτά αφαιρούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής του λευκού ρυζιού.
Η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από το ανόργανο αρσενικό, μια μορφή που έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνος ομάδα 1 από διεθνείς υγειονομικές αρχές, σχετιζόμενη με διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιοαγγειακές παθήσεις και άλλες σοβαρές Υγειονομικές καταστάσεις.
Επικίνδυνες συγκεντρώσεις
Οι ερευνητές ανάλυσαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ρυζιού από τη βάση δεδομένων «What We Eat in America», συγκρίνοντας τη συγκέντρωση αρσενικού στο καστανό και το λευκό ρύζι. Τα συμπεράσματά τους αποκάλυψαν ότι το καστανό ρύζι περιέχει περίπου 24% περισσότερο ολικό αρσενικό και 40% περισσότερο ανόργανο αρσενικό από το λευκό. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το πίτουρο ρυζιού είχε συγκεντρώσεις αρσενικού κοντά 10 φορές υψηλότερες από το λευκό ρύζι.
Τα παιδιά και η ευαισθησία τους
Αν και για τους ενήλικες η διαφορά στην έκθεση σε αρσενικό μεταξύ των δύο τύπων ρυζιού πιθανόν να μην συνιστά σοβαρό κίνδυνο, τα παιδιά, και μάλιστα αυτά κάτω των 5 ετών, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Αυτά τα μικρά παιδιά καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα σε σχέση με το σωματικό τους βάρος και, με βάση τη μελέτη, η πρόσληψη ανόργανου αρσενικού από παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 2 ετών που τρώνε καστανό ρύζι υπερβαίνει πιθανά τα ασφαλή όρια που έχουν οριστεί από τις αρχές.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ορισμένα βρέφη που τρώνε καστανό ρύζι μπορεί να προσλαμβάνουν 0,295 μικρογραμμάρια κάθε ημέρα ανά κιλό σωματικού βάρους, ξεπερνώντας το συνιστώμενο όριο των 0,21 μικρογραμμαρίων. Διαπιστώνουν επίσης ότι η κατανάλωση του καστανού ρυζιού μειώνεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.
Συστάσεις για την κατανάλωση ρυζιού
Αν και οι ερευνητές δεν προτείνουν την απαγόρευση του καστανού ρυζιού, προτείνουν μια ισορροπημένη προσέγγιση, ειδικά για τους γονείς:
- Ποικιλία στη διατροφή: Συνδυάζοντας το καστανό ρύζι με το λευκό ρύζι, μπορείτε να μειώσετε την πιθανή έκθεση σε αρσενικό ενώ παράλληλα έχετε μια πιο ισορροπημένη διατροφή.
- Διαρκής ενημέρωση: Είναι σημαντικό για τους γονείς και τους φανούς να ενημερώνονται τακτικά σχετικά με τις έρευνες και τις συστάσεις που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων.
Συμπέρασμα
Η πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει τις περίπλοκες σχέσεις που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στη διατροφή και την υγεία. Αν και το καστανό ρύζι θεωρείται θρεπτικό, οι δυνατότητες έκθεσης σε αρσενικό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες όπως τα μικρά παιδιά. Ο συνδυασμός λευκού και καστανού ρυζιού προσφέρει μια λύση καθώς αναζητούμε την καλύτερη διατροφική επιλογή.
Διαβάστε επίσης
- Καρκίνος: Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση των ασθενών
- Διάγνωση Καρκίνου: Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά και πώς να στηρίξουμε τους αγαπημένους μας
- Η παχυσαρκία στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
Αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, να κάνουμε συνειδητές επιλογές και να προστατεύσουμε την υγεία μας και των παιδιών μας.