Μπορεί ένα καθημερινό διατροφικό λάθος να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου; Αν και συχνά παραβλέπουμε τον ρόλο της διατροφής στην υγεία του εγκεφάλου, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κάποιες συνήθειες στο τραπέζι μας επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Ποια είναι, λοιπόν, η Νο1 τροφή που όλοι καταναλώνουμε συχνά και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο;
Ποια είναι η Νο1 τροφή που πρέπει να αποφεύγετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Συχνά μιλάμε για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς μας ξεχωριστά, ωστόσο είναι στενά συνδεδεμένα. Ο εγκέφαλος εξαρτάται από το οξυγονωμένο αίμα που αντλεί η καρδιά για να εκτελέσει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες του. Όταν συμβαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μια αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλο ή μέσα σε αυτόν αποφράσσεται ή υφίσταται ρήξη.
Ως αποτέλεσμα, αυτό το τμήμα του εγκεφάλου δεν μπορεί να λάβει το οξυγόνο που χρειάζεται, με συνέπεια τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθαίνουν, οδηγώντας σε σοβαρές επιπτώσεις που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή. Ευτυχώς, τα καλά νέα είναι ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν.
Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής που υποστηρίζει την καρδιά είναι ένα από τα πιο ισχυρά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο. Ωστόσο, μια καρδιοπροστατευτική δίαιτα δεν αφορά μόνο το τι τρώτε. Σημαντικό είναι επίσης και το τι πρέπει να αποφεύγετε, ιδίως τα ζαχαρούχα τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, οι καραμέλες, τα μπισκότα, τα κέικ και τα muffins.
Εγκεφαλικό: Πώς τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει πολλές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς, αυξάνοντας συνολικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή
Έρευνες δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε ζάχαρη είναι μια από τις αιτίες χρόνιας φλεγμονής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου. «Η χρόνια φλεγμονή στο σώμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και συσσώρευση πλάκας, στένωση ή σκλήρυνση των αρτηριών, γεγονότα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού», εξηγεί η διατροφολόγος Roxana Ehsani.
Η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκαλέσει την απελευθέρωση τοξικών ουσιών που ταξιδεύουν στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και δυσκολεύοντας την ανάρρωση.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά ότι οι γυναίκες να καταναλώνουν το πολύ 6 κουταλάκια του γλυκού προστιθέμενης ζάχαρης ημερησίως, ενώ οι άνδρες 9 κουταλάκια.
Μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα
Πολλοί από εμάς καταναλώνουμε υπερβολική ζάχαρη. Ακόμη και αν δεν πίνετε ζαχαρούχα αναψυκτικά, η ζάχαρη που περιέχεται σε επιδόρπια, δημητριακά, αρωματισμένα γιαούρτια και γλυκά σνακ μπορεί να συσσωρευτεί γρήγορα. Όταν η κατανάλωση ζάχαρης γίνεται τακτική, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος, βλάπτοντας τα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με την Ehsani.
Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο, που προκαλούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε αύξηση 5% στις θερμίδες που προέρχονται από προστιθέμενα σάκχαρα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται κατά 10%.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προστιθέμενα σάκχαρα ίδια. Έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα πρόσθετα σάκχαρα από τα ζαχαρούχα ποτά έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Συχνά συνοδεύονται από ανθυγιεινά λίπη
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά μπορεί έμμεσα να αυξήσει τη χοληστερόλη, κάτι που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλά ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως μπισκότα και αρτοσκευάσματα, περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, που αυξάνουν τη χοληστερόλη, χωρίς να παρέχουν φυτικές ίνες για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
«Η κατανάλωση περισσότερων επεξεργασμένων δημητριακών μπορεί έμμεσα να αυξήσει την LDL, δηλαδή την “κακή” χοληστερόλη σας. Η LDL μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο», καταλήγει η διατροφολόγος Patricia Kolesa.
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.