Επιπτώσεις των Ω-3...

Επιπτώσεις των Ω-3 στην Υγεία της Καρδιάς: Νέα Μελέτη

ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περιεχόμενα

Επιπτώσεις των Ω 3 στην Υγεία της Καρδιάς Νέα Μελέτη

Προσέχετε τη χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου για την καρδιά σας; Μια νέα μελέτη φέρνει στο προσκήνιο ανησυχίες, υποδεικνύοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών. Αν και για χρόνια θεωρούνταν ωφέλιμα, τα ευρήματα αυτά προκαλούν ερωτήματα σχετικά με τη σωστή χρήση και τη δοσολογία τους.

Πώς τα συμπληρώματα ω-3 μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά σας

Τα ω-3 λιπαρά, όπως το EPA και το DHA, είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και να προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις, αντιαρρυθμικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Αυτές οι δράσεις τους επηρεάζουν θετικά την αθηροσκλήρωση και τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού.

Επιπλέον, τα ω-3 έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για τη μείωση των επιπέδων φλεγμονής, την υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας και την προστασία από καρδιακές αρρυθμίες. Ενεργούν αναστέλλοντας φλεγμονώδεις κυτοκίνες και ενεργοποιώντας αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, γεγονός που τα καθιστά ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καρδιοαγγειακής και νευρολογικής υγείας.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με το ιχθυέλαιο, ένα κοινό φυσικό συμπλήρωμα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Διαχρονικά θεωρείται ότι τα ω-3 ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, την καρδιαγγειακή υγεία και τη λειτουργία του εντέρου.

Ωστόσο, εκτεταμένη έρευνα δείχνει ότι η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Για άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρδιοαγγειακά προβλήματα, η κατανάλωση ιχθυελαίου μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης αυτών των καταστάσεων.

«Η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να είναι παράγων κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό επεισόδιο στον γενικό πληθυσμό», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ανησυχία για κολπική μαρμαρυγή

Η μελέτη περιλάμβανε 415.737 συμμετέχοντες (55% γυναίκες), ηλικίας 40-69, από τη βάση δεδομένων UK Biobank, που περιέχει πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες, τις συνήθειες ζωής και τις παθήσεις χιλιάδων Βρετανών.

Η έρευνα αξιολόγησε τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των συμπληρωμάτων στον κίνδυνο μετάβασης από καλή καρδιοαγγειακή υγεία σε κολπική μαρμαρυγή, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και παρακολουθήθηκαν μέσω των ιατρικών τους αρχείων.

Σχεδόν το ένα τρίτο (31,5%) ανέφερε τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου, με υψηλότερη παρουσία ηλικιωμένων και γυναικών. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε περισσότερα λιπαρά ψάρια είχε και λιγότερους καπνιστές και κατοίκους υποβαθμισμένων περιοχών.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Για όσους δεν είχαν γνωστή καρδιοπάθεια, η τακτική χρήση ιχθυελαίου συνδέθηκε με 13% αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και 5% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Αντίθετα, για όσους είχαν ήδη καρδιοπάθεια, η τακτική χρήση ιχθυελαίου συνδέθηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο μετάβασης σε καρδιακή προσβολή.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Το British Heart Foundation εξέτασε την έρευνα και επισημαίνει ότι δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία η τακτική χρήση ιχθυελαίου, αλλά ούτε και να παρερμηνεύεται ως έγκριση για την πρόληψη καρδιοπαθειών.

Αντίθετα, οι άνθρωποι θα πρέπει να επικεντρωθούν στη συνολική τους διατροφή για τη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει λιπαρά ψάρια μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα ωμέγα-3 και άλλες θρεπτικές ουσίες. Η Μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι, λόγω της φύσης της παρατηρητικής μελέτης, δεν είναι δυνατή η προσδιορισμός αιτιακής σχέσης. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να καθορίσουν με ακρίβεια τους μηχανισμούς που συνδέονται με την κατανάλωση ιχθυελαίου.

«Η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να έχει διαφορετικούς ρόλους στην εξέλιξη των καρδιοπαθειών. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση τους», τόνισαν οι ειδικοί.

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.

Επιπτώσεις των Ω-3 στην Υγεία της Καρδιάς: Νέα Μελέτη

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.