Έρευνα: Ακόμα και...

Έρευνα: Ακόμα και λίγο κοτόπουλο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περιεχόμενα

Έρευνα Ακόμα και λίγο κοτόπουλο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Για πολλά χρόνια, το κοτόπουλο θεωρείτο η «ασφαλής» πρωτεΐνη. Ωστόσο, πρόσφατα ευρήματα αποκαλύπτουν συνδέσεις ανάμεσα στη κατανάλωσή του και σε αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας και καρκίνου του πεπτικού. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι κίνδυνοι αυτοί υπερβαίνουν ακόμη και μικρές ποσότητες κοτόπουλου.

Κοτόπουλο: Από «ασφαλής» τροφή σε πιθανό κίνδυνο

Το κοτόπουλο θεωρείται συνήθως μια ωφέλιμη εναλλακτική λύση σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία έχουν συνδεθεί με σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients υπογράμμισε μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κοτόπουλου, της συνολικής θνησιμότητας και του γαστρεντερικού καρκίνου. Και μάλιστα, οι ποσότητες αυτές είναι εξαιρετικά μικρές.

Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) δήλωσε ότι το κόκκινο κρέας είναι πιθανώς καρκινογόνο, ενώ τα πουλερικά δεν αναφέρθηκαν ως επικίνδυνη τροφή.

Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς προτείνουν την κατανάλωση περίπου 100 γραμμάρια κοτόπουλου μία έως τρεις φορές την εβδομάδα. Παρόλα αυτά, οι Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση άνω των 300 γραμμαρίων κοτόπουλου εβδομαδιαίως σχετίζεται με 27% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Σημαντικές διαπιστώσεις από τη μελέτη

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γαστρεντερολογίας στην Ιταλία, με δείγμα 4.869 ενηλίκων. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία τους για 19 χρόνια και συγκέντρωσαν λεπτομερή δεδομένα σχετικά με τη διατροφή τους.

  • Καταγράφηκαν κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία, πληροφορίες για τη διατροφή και υγειονομικό ιστορικό.
  • Οι συμμετέχοντες εξέθεσαν την ποσότητα κατανάλωσης κοτόπουλου, κόκκινου κρέατος και συνολικού κρέατος.

Σοβαρές συνέπειες από την υπερκατανάλωση κοτόπουλου

Όσοι κατανάλωναν > 300 γραμμάρια κοτόπουλου εβδομαδιαίως είχαν 2,27 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από γαστρεντερικό καρκίνο. Η αύξηση του κινδύνου ήταν πιο έντονη στους άνδρες, όπου η πρόβλεψη ήταν 2,6 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερα από 100 γραμμάρια.

«Οι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του γαστρεντερικού λόγω κατανάλωσης πουλερικών», ανέφεραν οι ερευνητές.

Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος;

Η σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση κοτόπουλου και τον καρκίνο δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, πιθανολογείται ότι η υπερβολική θερμοκρασία μαγειρέματος μπορεί να δημιουργεί υψηλά επίπεδα μεταλλαξιογόνων. Επιπλέον, η βιομηχανοποιημένη παραγωγή κοτόπουλων ενδέχεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου λόγω τοξικών υπολειμμάτων.

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση κοτόπουλου

  • Περιορίστε την κατανάλωση κοτόπουλου σε μικρές ποσότητες.
  • Εξετάστε εναλλακτικές πρωτεϊνικές πηγές, όπως το ψάρι.
  • Αποφύγετε υψηλές θερμοκρασίες και μακρύ μαγείρεμα.
  • Επιλέξτε βιολογικό κοτόπουλο για να μειώσετε την έκθεση σε χημικά.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει περαιτέρω μελέτες για να ελέγξουν τις επιπτώσεις των επεξεργασμένων πουλερικών και για να επισημάνουν τη σημασία της μετριοπάθειας κατά την κατανάλωση αμυγδάλου.

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.

Έρευνα: Ακόμα και λίγο κοτόπουλο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.