Η Επιβάρυνση των Υγειονομικών στο ΕΣΥ: Πρόβλημα Υπερεργασίας και Ατυχημάτων
Μία Σοβαρή Κατάσταση
Η υπερεργασία και οι πολλές εφημερίες των υγειονομικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) είναι ζητήματα που συνδέονται άρρηκτα με ατυχήματα και προβλήματα υγείας. Πρόσφατο παράδειγμα αυτής της κρίσης είναι το τροχαίο ατύχημα της Βιβής Λουκοπούλου, μόνιμης παθολόγου στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η γιατρός, επιστρέφοντας σπίτι της, είχε εφημερεύσει για πάνω από 35 ώρες, γεγονός που είχε σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία και τη φυσική της κατάσταση. Η έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, με τους υγειονομικούς να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την υπερφόρτωση και τις επιβαρυντικές εργασιακές συνθήκες.
Στιγμές Εξάντλησης
Καθώς οι αργίες και οι περίοδοι ανάπαυλας όπως το Πάσχα καταγράφουν χαμηλή συμμετοχή προσωπικού, οι άμεσες συνέπειες δεν αργούν να εμφανιστούν. Τα περιστατικά εξουθένωσης και τραυματισμών είναι πλέον σχεδόν αναπόφευκτα. Η Βιβή Λουκοπούλου, παρά τις πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετώπισε, νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, περιβάλλεται από τη φροντίδα συναδέλφων και φίλων. Οι δηλώσεις της είναι χαρακτηριστικές: «Δεν θυμάμαι τίποτα. Πραγματικά. Είμαι καλά, και ευχαριστώ όλους για την αγάπη τους» αναφέρει.
Πρώτη Αντίδραση από την ΠΟΕΔΗΝ
Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, γνωστοποιεί την επιτακτική ανάγκη προσλήψεων γιατρών, τονίζοντας ότι απαιτούνται τουλάχιστον πέντε επιπλέον παθολόγοι για να καλυφθεί ο όγκος εργασίας του νοσοκομείου. Η υπερβολική καταπόνηση των υγειονομικών που κυριεύει τα νοσοκομεία είναι πλέον ολοφάνερη.
Κίνδυνοι Εργασίας
Οι ανησυχίες για την υγεία των υγειονομικών εντείνονται καθώς οι εφημερίες και οι επιπλέον ώρες εργασίας οδηγούν σε φοβερούς τραυματισμούς ή και θανάτους. Η περίπτωση ενός τραυματιοφορέα που εργάστηκε διπλοβάρδια στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και απεβίωσε, καταδεικνύει την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υπάλληλοι.
«Γνωρίζουμε ότι τα επαγγέλματα υγείας είναι δύσκολα με εξαντλητικά ωράρια και πολύ στρες», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζοντας τη σημαντική ανάγκη για αναγνώριση και υποστήριξη των υγειονομικών από την Πολιτεία.
Περιστατικά που Σημαίνουν Συναγερμό
Με το τροχαίο της Βιβής Λουκοπούλου να είναι μόλις ένα από τα πολλά περιστατικά που συνδέονται με τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή αναφέρει και άλλες περιπτώσεις. Μία γυναίκα γιατρός, που είχε μετακινηθεί από τις Σέρρες στη Δράμα, κατέρρευσε οδηγώντας από την εξάντληση. Επιπλέον, αναφέρονται περιπτώσεις λιποθυμίας και εγκεφαλικών επεισοδίων που οφείλονται σε υπερβολική εργασία.
Σημαντικές Παρεμβάσεις και Προτάσεις
Η κατάσταση είναι επιτακτική, και οι υγειονομικοί καλούν το Υπουργείο Υγείας, την Επιθεώρηση Εργασίας και την κυβέρνηση να αναγνωρίσουν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας. Οι γιατροί ζητούν να συμπεριληφθούν στις κατηγορίες επαγγελμάτων που απαιτούν υψηλή ασφαλεία και ιατρική υποστήριξη λόγω των κινδύνων που αντιμετωπίζουν. Μέχρι σήμερα, οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες και οι επιπτώσεις σοβαρές.
Η στελέχωση του ΕΣΥ είναι ένα καυτό θέμα για το Υπουργείο Υγείας. Με τους γιατρούς να προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα ή την εργασία στο εξωτερικό, το ΕΣΥ υφίσταται αναταράξεις. Παρά τις προσπάθειες για έγκαιρες προκηρύξεις και τις οικονομικές ενισχύσεις, η αναζήτηση γιατρών δημιουργεί συνεχώς προκλήσεις.
Παράλληλες Επιχειρήσεις
Η πυρετώδης κατάσταση των νησιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπογραμμίζει περαιτέρω την ελλειμματική στελέχωση. Στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, η μετακίνηση γιατρών για την κάλυψη των κέντρων υγείας είναι αναγκαία, αν και συχνά δεν επαρκεί.
Στην αναζήτηση μιας βιώσιμης λύσης, οι Ιατρικοί Σύλλογοι θέτουν προτάσεις για τη διασφάλιση της παραμονής των γιατρών στο ΕΣΥ και την επίλυση των προβλημάτων υπερ-εργασίας.
Συμπερασματικά
Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί του ΕΣΥ είναι κρίσιμη και απαιτεί άμεσες και καινοτόμες προσεγγίσεις από την πολιτεία. Δεν μπορεί να αγνοηθεί η αξία αυτών που υπηρετούν την υγεία του λαού. Η ανάγκη για σταθερές θέσεις εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας πρέπει να είναι προτεραιότητα.