Υπάρχει μια τροφή, που πολλοί αποκαλούν το «φάρμακο της Ελλάδας», και είναι απαραίτητη για το ντουλάπι μας, καθώς προσφέρει πλήθος οφελών για την υγεία. Είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά που όχι μόνο προάγουν την υγεία, αλλά βοηθούν και στην αίσθηση κορεσμού μετά από κάθε γεύμα. Μπορείτε να μαντέψετε ποια είναι;
Το «φάρμακο της Ελλάδας» και η σημασία του
Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος σε βλάβες ή λοίμωξη, όμως η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με πλήθος ασθενειών, όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, αυτοάνοσα νοσήματα και διαβήτη τύπου 2. Για αυτό, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αντιφλεγμονώδεις τροφές που περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ψάρια.
Αν και καμία τροφή δεν μπορεί να σταματήσει τη φλεγμονή ή να θεραπεύσει ασθένειες, το ελαιόλαδο θεωρείται κορυφαίο στην κατηγορία αυτή, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες. «Είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά και σας κρατά χορτάτους και ικανοποιημένους», εξηγεί η διατροφολόγος Katie Schimmelpfenning.
Οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία
Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους οι ειδικοί συνιστούν το ελαιόλαδο ως ένα από τα καλύτερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα:
- Μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας
- Αντικαρκινικές ιδιότητες
- Μείωση του κινδύνου νόσου Αλτσχάιμερ
- Βελτίωση των συμπτωμάτων ρευματοειδούς αρθρίτιδας
- Δεν συσχετίζεται με αύξηση βάρους
1. Μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας
«Η προσθήκη εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου (EVOO) στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης», αναφέρει η Schimmelpfenning. Μια μελέτη έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν 30 χιλιοστόλιτρα ελαιόλαδου καθημερινά για 100 ημέρες σημείωσαν μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης.
2. Αντικαρκινικές ιδιότητες
Η αντικατάσταση άλλων ελαίων με ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Οι πολυφαινόλες και το ελαϊκό οξύ στο ελαιόλαδο προσφέρουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη ζημία στο DNA.
3. Μείωση του κινδύνου νόσου Αλτσχάιμερ
Η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας ελαιόλαδου μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ. Οι φαινολικές ενώσεις του EVOO προσφέρουν προστασία, μειώνοντας τη συσσώρευση επιβλαβών συσσωματώσεων στον εγκέφαλο.
4. Βελτίωση συμπτωμάτων ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Οι πολυφαινόλες στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μειώνουν τη φλεγμονή και την πηγή πόνου για άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, προσφέροντας ανακούφιση σε εκατομμύρια ανθρώπους.
5. Δεν σχετίζεται με αύξηση βάρους
Αν και το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε θερμίδες, η κατανάλωσή του δεν συνδέεται με αύξηση βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψής του σχετίζεται με μικρότερη αύξηση βάρους από ότι άλλες τροφές πλούσιες σε λιπαρά.
Συμβουλές για καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου
- Χρησιμοποιήστε 2 κουταλιές της σούπας καθημερινά για σαλάτες και μαγειρευτά.
- Επιλέξτε ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και βεβαιωθείτε ότι είναι πράγματι εξαιρετικά παρθένο.
- Αποθηκεύστε το σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, ώστε να διατηρήσει τα οφέλη του.
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.