Υπάρχει ένα φυτό που συνδέεται με πένθος, καθώς οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν στεφάνια φτιαγμένα από αυτό στις νεκρικές τελετές. Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να είναι και μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας. Περιέχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις και μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της πέψης. Ποιο είναι αυτό το «πένθιμο φυτό»;
Το «πένθιμο φυτό»: Σέλινο και Υγεία
Αναφερόμαστε στο σέλινο, ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των καρότων και του μαϊντανού. Έχει μακριά, σφιχτά, ανοιχτόχρωμα πράσινα στελέχη που σχηματίζουν τσαμπιά των 8-10. Τα φύλλα, αν και συχνά απορρίπτονται, είναι επίσης βρώσιμα και προσθέτουν γεύση. Το σέλινο έχει ήπια, γήινη, ελαφρώς πιπεράτη γεύση, που το καθιστά ιδανικό για πολλές συνταγές.
Διατροφικό προφίλ του σέλινου
Μια μερίδα 80g ωμού σέλινου περιέχει:
- 6 kcal / 24 kJ
- 0,4g πρωτεΐνη
- 0,2g λίπος
- 0,7g υδατάνθρακες
- 1,2g φυτικές ίνες
- 256mg κάλιο
Τα οφέλη του σέλινου για την υγεία
- Υποστήριξη της υγείας της καρδιάς
- Βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας
- Καταστολή της φλεγμονής
- Βελτίωση της μνήμης
- Διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
- Διαχείριση βάρους
1. Υποστήριξη της υγείας της καρδιάς
Το σέλινο είναι πλούσιο σε νερό και περιέχει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως το κάλιο και το ασβέστιο, τα οποία είναι κρίσιμα για τη διατήρηση της καρδιοαγγειακής υγείας. Περιέχει επίσης φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ, που συμβάλλουν στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σωστή πήξη του αίματος. Οι φυτικές ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή, έχουν ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα.
2. Βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας
Το σέλινο είναι πλούσιο σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την υγιή πέψη. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύει το πεπτικό βλεννογόνο και να μειώνει τον κίνδυνο γαστρικών ελκών.
3. Καταστολή της φλεγμονής
Το σέλινο περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να μειώνουν τη φλεγμονή. Αυτό το καθιστά χρήσιμο για άτομα με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η αρθρίτιδα. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι επιδράσεις στους ανθρώπους.
4. Βελτίωση της μνήμης
Μια μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα σέλινου μπορεί να καθυστερεί τη γνωστική παρακμή που σχετίζεται με την ηλικία και την κατάθλιψη. Αν και οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε ζώα, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
5. Διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσιο σε φυτικές ίνες, το σέλινο είναι ιδανικό για όσους προσπαθούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα.
6. Διαχείριση βάρους
Είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε νερό και φυτικές ίνες, κάνοντάς το μια εξαιρετική επιλογή για προγράμματα απώλειας βάρους. Όταν καταναλώνεται ολόκληρο, μπορεί να σας χορτάσει, μειώνοντας την επιθυμία για επιπλέον θερμίδες.
Αν θέλετε να ενσωματώσετε το σέλινο στη διατροφή σας, μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες, σούπες ή χυμούς. Μπορείτε επίσης να το απολαύσετε ως σνακ με λίγο χούμους ή σάλτσα γιαουρτιού.
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.