Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι άνθρωποι ήταν πιο αδύνατοι τη δεκαετία του 1960; Ένας διατροφολόγος μας εξηγεί τις διατροφικές συνήθειες της εποχής και τις σημαντικές διαφορές με το σήμερα.
«Πήρα 17 κιλά στην εμμηνόπαυση – Τα έχασα γρήγορα και εύκολα» – Πώς το πέτυχε μια 42χρονη;
Γιατί οι άνθρωποι της δεκαετίας του 1960 ήταν πιο αδύνατοι;
Πολλές μελέτες εξετάζουν τη σημαντική μεταβολή στις διατροφικές συνήθειες και τη φυσική δραστηριότητα σε διάφορες χώρες, εστιάζοντας κυρίως σε περιοχές με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Αυτή η μετάβαση συνδυάζεται με την υιοθέτηση δυτικών διατροφικών προτύπων, πλούσιων σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη, καθώς και με τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση της παχυσαρκίας και των χρονίων παθήσεων.
Σήμερα, το 2024, σχεδόν το 43% των Αμερικανών θεωρούνται παχύσαρκοι, σε σύγκριση με μόλις 13% τη δεκαετία του 1960.
Οι ειδικοί εντοπίζουν την αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ως κύρια αιτία της αύξησης της παχυσαρκίας, επισημαίνοντας ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η διατροφολόγος Autumn Bates, με έδρα την Καλιφόρνια, αναλύει τους λόγους που οι άνθρωποι ήταν πιο αδύνατοι στο παρελθόν, παρά το γεγονός ότι ασκούσαν λιγότερο.
Γιατί ήμασταν τόσο αδύνατοι τη δεκαετία του 1960;
Η Bates αποφάσισε να ερευνήσει το γιατί οι άνθρωποι της δεκαετίας του ’60 ήταν πιο αδύνατοι, αφού παρακολούθησε ένα YouTube short που ρωτούσε: «Γιατί ήμασταν τόσο αδύνατοι τη δεκαετία του 1960;»
Σύμφωνα με την ίδια, το ποσοστό παχυσαρκίας τότε ήταν μόλις 13%, ενώ σήμερα φτάνει σχεδόν το 43%. Αυτό είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι οι επιλογές διατροφής της εποχής δεν θεωρούνταν ιδιαίτερα υγιεινές. Τι συνέβαινε λοιπόν;
1. Μείωση σπιτικών, φρέσκων γευμάτων
Ένας από τους κύριους λόγους είναι η μείωση των σπιτικών γευμάτων. Παλαιότερα, τα σπιτικά γεύματα αποτελούσαν τον κανόνα.
- Συνήθως περιλάμβαναν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά.
- Αυτή η διατροφή εξασφάλιζε μια καλύτερη ισορροπία θρεπτικών συστατικών.
Μια έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που μαγειρεύουν συχνά στο σπίτι καταναλώνουν λιγότερους υδατάνθρακες, ζάχαρη και λιπαρά σε σχέση με όσους βασίζονται σε έτοιμα γεύματα.
2. Έκρηξη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων
Η Bates αναφέρει ότι η αύξηση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας. Αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα με τεχνητά πρόσθετα και χημικά που μειώνουν την αίσθηση κορεσμού.
- Εκτιμάται ότι το 70% της διατροφής των Αμερικανών σήμερα περιλαμβάνει τέτοιου είδους τρόφιμα.
- Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να μας κάνουν να καταναλώνουμε έως και 800 θερμίδες περισσότερες την ημέρα.
Για να περιορίσετε την κατανάλωσή τους, προτιμήστε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.
3. Περισσότερη «τυχαία» κίνηση στην καθημερινότητα
Στη δεκαετία του ’60, οι άνθρωποι ήταν πιο δραστήριοι στην καθημερινότητά τους. Το εργατικό δυναμικό περιλάμβανε πολλές σωματικά απαιτητικές δουλειές.
Σήμερα, με την τεχνολογία, η καθιστική ζωή έχει γίνει κανόνας, με αποτέλεσμα να κινούμαστε λιγότερο.
Για όσους εργάζονται με υπολογιστή, προτείνεται η χρήση γραφείου περπατήματος και η ενσωμάτωση δομημένης άσκησης τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.
4. Έλλειψη ύπνου
Τέλος, η Bates σημειώνει ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την αύξηση της παχυσαρκίας. Σήμερα, ο μέσος ενήλικας κοιμάται περίπου 7 ώρες ανά νύχτα, ενώ τη δεκαετία του ’60 ο μέσος όρος ήταν 8,5 ώρες.
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις ορμόνες της πείνας, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο πεινασμένοι την επόμενη μέρα. Είναι σημαντικό να καθορίσουμε ώρες ύπνου και να περιορίσουμε τους περισπασμούς τη νύχτα.