Μπορούν λίγα αμύγδαλα την ημέρα να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σας;
Νέα έρευνα δείχνει πως η τακτική κατανάλωσή τους ενισχύει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλει στη σωστή ισορροπία του μικροβιώματος. Πόσους τέτοιους ξηρούς καρπούς πρέπει να τρώτε καθημερινά για να δείτε διαφορά;
Ο καρπός που γεννήθηκε από τα δάκρυα γυναίκας και βοηθάει στην απώλεια βάρους είναι θρεπτικός και ρυθμίζει τον διαβήτη.
Τα αμύγδαλα είναι διατροφικοί θησαυροί – Πόσα κάνουν καλό στο έντερο
Ευέλικτα και νόστιμα, αυτά τα διατροφικά «δυναμιτάκια» είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μαγνήσιο, με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Καθώς είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες αλλά πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, τα αμύγδαλα είναι το ιδανικό σνακ για άτομα που προσπαθούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Βάλτε ένα χέρι αμυγδάλων στη σακούλα σας, πασπαλίστε τα σε κουάκερ, ή αλέστε τα σε αλεύρι για να φτιάξετε μπισκότα χωρίς γλουτένη. Είναι ένας ευέλικτος και νόστιμος ξηρός καρπός!
«Είναι μικρά διατροφικά δυναμιτάκια», αναφέρει η διαιτολόγος Emily Holt. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει συνώνυμα με την οικογένεια των ξηρών καρπών, στην πραγματικότητα είναι σπόροι από τον καρπό του αμυγδάλου, στενά σχετιζόμενοι με τα ροδάκινα και τα κεράσια.
Τα αμύγδαλα και η υγεία του εντέρου
Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση 45 αμυγδάλων ημερησίως μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του εντέρου, την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και την καρδιαγγειακή υγεία, ειδικά σε άτομα με μεταβολικές παθήσεις όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
«Τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αύξησης του σακχάρου στο αίμα, χάρη στα επίπεδα λιπαρών, φυτικών ινών και πρωτεΐνης τους», εξηγεί η Holt.
Ωστόσο, η κατανάλωση 45 αμυγδάλων μπορεί να φαίνεται υπερβολική για κάποιους. Ας δούμε, λοιπόν, τα βασικά οφέλη των αμυγδάλων και πόσα πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Ποια είναι τα οφέλη των αμυγδάλων για την υγεία;
Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη που μας παρέχουν τα αμύγδαλα.
1. Πλούσια σε «καρδιοπροστατευτικά» λιπαρά
«Μία μερίδα 30g αμυγδάλων περιέχει περίπου 15g μονοακόρεστων λιπαρών», σημειώνει η Holt. Αυτά είναι τα «καλά» λιπαρά που βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τα αβοκάντο.
Μια ανασκόπηση του 2018 στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι τα αμύγδαλα μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης, η οποία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες. Η προσθήκη μιας μερίδας αμυγδάλων στην καθημερινή διατροφή μπορεί να είναι μια «ασφαλή και πρακτική διατροφική στρατηγική» για ελέγχο των επιπέδων λίπους στο αίμα.
2. Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου
«Τα αμύγδαλα είναι ένας από τους ξηρούς καρπούς με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αποτελούν πηγή πρεβιοτικών ινών», εξηγεί η Dr. Emily Leeming, ειδικός στο μικροβίωμα και διαιτολόγος.
Μία μερίδα 30g αμυγδάλων περιέχει περίπου 4g φυτικών ινών, οι οποίες τρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου, δημιουργώντας ένα πιο ποικιλόμορφο και υγιές μικροβίωμα. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών βοηθά επίσης στη διαχείριση του σωματικού βάρους.
3. Γεμάτα με αντιοξειδωτικά
Η βιταμίνη Ε είναι ένα «ισχυρό αντιοξειδωτικό» και τα αμύγδαλα είναι πολύ πλούσια σε αυτήν. Μία μερίδα 30g περιέχει περίπου 7,5mg βιταμίνης Ε, σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για ενήλικες. Η βιταμίνη Ε βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος και ματιών και ενισχύει την φυσική άμυνα του οργανισμού.
4. Μπορεί να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα
Αυτά τα αμύγδαλα είναι ιδανικό σνακ για όσους προσπαθούν να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, με περίπου 80mg ανά 30g, ποσότητα που καλύπτει το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Μελέτες δείχνουν πως η πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, ιδανικά για άτομα συνεχίζοντας την προσπάθεια των ρυθμίσεων διατροφής.
Πόσα αμύγδαλα πρέπει να τρώμε καθημερινά;
«Ακόμη και μια χούφτα, περίπου 30 γραμμάρια, είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία», αναφέρει η Dr. Leeming.
Ενώ κάποιοι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια μερίδα 30g είναι επαρκής, άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα μέγιστα οφέλη επιτυγχάνονται με διπλάσια ποσότητα. Η πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι 45 αμύγδαλα την ημέρα είναι ο «μαγικός αριθμός». Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι μια χούφτα αμύγδαλα – περίπου 30g – είναι επαρκής για να προσφέρουν τα οφέλη τους.
Υπάρχουν μειονεκτήματα στην κατανάλωση αμυγδάλων;
Για άτομα που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις. «Υπάρχουν εναλλακτικές πηγές θρεπτικών συστατικών, όπως οι ηλιόσποροι και οι κολοκυθόσποροι, που είναι ασφαλείς», σημειώνει η Holt. Επίσης, πρέπει να προσέχουμε την θερμιδική περιεκτικότητα των αμυγδάλων, καθώς μια μερίδα έχει περίπου 200 θερμίδες.
Εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος, είναι καλό να μετράτε τις μερίδες των αμυγδάλων και να αποφεύγετε το μηχανικό τσιμπολόγημα.
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.
Ο Monomaxos δεν είναι απλώς ένα site – είναι ο νέο σου σύμμαχο στη μάχη για μια καλύτερη, πιο υγιή ζωή.