Υπάρχει ένα φρούτο, που πολλές φορές αποκαλείται «φρούτο των καραβανιών», και είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την υγεία της καρδιάς. Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, καταπολεμά τη φλεγμονή, ενισχύει την ανοσία και βελτιώνει την υγεία των ματιών. Μπορώ να μαντέψω ποιο είναι αυτό το φρούτο;
Φυσικά, μιλάμε για το πεπόνι, το οποίο να επισημάνω ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας πλούσια ποσά αντιοξειδωτικών. Η δίαιτα που περιλαμβάνει πεπόνι είναι ευεργετική ένεκα των φυτικών ινών και βιταμινών που αυτή προσφέρει. H διαιτολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ, Julia Zumpano, εστιάζει στη διατροφική αξία και τα οφέλη του πεπονιού για την υγεία.
Ποιο είναι το φρούτο των καραβανιών και πώς ωφελεί την υγεία
Η παστέλ απόχρωση και η γλυκιά, ζουμερή γεύση του πεπονιού το καθιστούν ιδανικό και για φρουτοσαλάτες ή να καταναλωθεί σκέτο. Αυτά τα φρούτα είναι από τα πρώτα που εξημερώθηκαν στον Παλαιό Κόσμο και οι δυτικοί τα έφεραν στον Νέο Κόσμο μέσω των καραβανιών.
Διατροφικές πληροφορίες για το πεπόνι
Ένα φλιτζάνι πεπόνι σε κύβους (160 γραμμάρια) παρέχει:
- 54 θερμίδες
- 1,34 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 0,3 γραμμάρια λίπους
- 13,1 γραμμάρια υδατανθράκων
- 1,44 γραμμάρια φυτικών ινών
- 12,6 γραμμάρια συνολικών σακχάρων
- 59 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (65% της ημερήσιας αξίας)
- 270 μικρογραμμάρια βιταμίνης A (30% ΔΑ)
- 427 χιλιοστόγραμμα καλίου (10% ΔΑ)
- 14,4 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου (1,4% ΔΑ)
- 19,2 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου (1,5% ΔΑ)
Το πεπόνι περιέχει επίσης πλήθος φυτοθρεπτικών συστατικών (θρεπτικά συστατικά από φυτά) που προστατεύουν από ασθένειες, όπως:
- Β-καροτίνη
- Κρυπτοξανθίνη
- Κουκουρβιτακίνη
- Λουτεΐνη
- Ζεαξανθίνη
Οφέλη του πεπονιού για την υγεία
«Το πεπόνι διαθέτει ένα μοναδικό μίγμα αντιοξειδωτικών που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας», σημειώνει η Zumpano. Ακολουθούν τα κορυφαία οφέλη του πεπονιού για την υγεία:
- Πρόληψη του καρκίνου
- Μείωση της φλεγμονής
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
- Υποστήριξη της υγείας των ματιών
1. Πρόληψη του καρκίνου
«Το πεπόνι περιέχει θρεπτικά συστατικά με αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως η β-καροτίνη, που είναι επίσης στα καρότα. Το πεπόνι έχει τουλάχιστον τόση β-καροτίνη όσο τα καρότα», αναφέρει η Zumpano.
Η β-καροτίνη, η λουτεΐνη και άλλες βιταμίνες στο πεπόνι προστατεύουν τα κύτταρα από τη ζημιά των ελεύθερων ριζών, αποτρέποντας τη βλάβη του DNA και συνεπακόλουθα τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν επίσης στη μείωση της φλεγμονής.
2. Μείωση της φλεγμονής
Η φλεγμονή είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες. Έρευνες δείχνουν ότι ένα αντιοξειδωτικό στο πεπόνι, η κουκουρβιτακίνη, συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής.
Η βιταμίνη C, που υπάρχει σε αφθονία στο πεπόνι, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, αποτρέποντας την απελευθέρωση χημικών ουσιών που ενισχύουν τη φλεγμονώδη απόκριση.
3. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Τα αντιοξειδωτικά, όπως η β-καροτίνη που δίνει στο πεπόνι το χαρακτηριστικό του χρώμα, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη C του πεπονιού μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από κρυολογήματα, μειώνοντας τη διάρκεια της ασθένειας.
4. Υποστήριξη της υγείας των ματιών
Το πεπόνι περιέχει θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών, όπως:
- Β-καροτίνη
- Λουτεΐνη
- Βιταμίνη Α
- Βιταμίνη C
- Ζεαξανθίνη
Έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης μειώνει τον κίνδυνο καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, δύο σοβαρών παθήσεων της όρασης.