Η νέα πολιτική απαγόρευσης κινητών στα γαλλικά σχολεία
Η γαλλική κυβέρνηση προαναγγέλλει μια ακόμα πιο αυστηρή προσέγγιση όσον αφορά την χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Από τον Σεπτέμβριο, οι μαθητές γυμνασίου, δηλαδή παιδιά ηλικίας 11 έως 15 ετών, θα καλούνται να απομακρύνουν τα κινητά τους τηλέφωνα, όχι μόνο από την τσάντα τους αλλά και από την περιοχή του σχολείου.
Νέα Απαγόρευση
Η υπουργός Παιδείας, Ελιζαμπέτ Μπορν, ανακοίνωσε ότι τα μικρά αυτά τηλέφωνα θα πρέπει να τοποθετούνται σε κλειδωμένα ντουλάπια ή ειδικές σακούλες κατά την είσοδο στο σχολείο και θα αποδίδονται μόνο κατά την έξοδο. Η κίνηση αυτή εστιάζει στον πλήρη αποχωρισμό των παιδιών από την ηλεκτρονική τους συσκευή για όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.
Σημείωσε μάλιστα ότι σε μια εποχή όπου η χρήση οθονών έχει αποδοθεί σε πολλά βλαπτικά αποτελέσματα, αυτή η απόφαση είναι έκτακτης σημασίας για την κοινωνική και πνευματική ευημερία των παιδιών μέσα στα σχολικά περιβάλλοντα.
Αξιολόγηση Πιλοτικών Προγραμμάτων
Η υπουργός ανέφερε ότι οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε 100 σχολεία κατά το τελευταίο εξάμηνο έφεραν θετικά αποτελέσματα, ενισχύοντας την απόφαση για γενίκευση του μέτρου. Η πλήρης απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα γυμνάσια έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από το 2018, ενώ η ισχύς της επεκτείνεται και στα δημοτικά σχολεία, όπου η χρήση τους είχε ήδη περιοριστεί.
Μέχρι τώρα, αν και τα παιδιά μπορούσαν να κρατούν τα κινητά τους μέσα στις τσάντες τους, η χρήση τους ήταν επισήμως απαγορευμένη, ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.
Οφέλη και Προβλήματα
Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα κάνουν λόγο για θετική εξέλιξη, καθώς η απαγόρευση κινητών τηλεφώνων φαίνεται να προάγει την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη σωματική δραστηριότητα των μαθητών. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και αναφορές δασκάλων που επισημαίνουν ότι ορισμένα παιδιά χρησιμοποιούν κρυφά τα τηλέφωνά τους, ακόμα και στις τουαλέτες, προκαλώντας ανησυχία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Συμπεράσματα
Η πολιτική αυτή αναδεικνύει μια αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην ανάπτυξη και μάθηση των παιδιών. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πιο υγιές και υποστηρικτικό μαθησιακό περιβάλλον, όπου οι μαθητές μπορούν να εστιάζουν περισσότερο στην εκπαιδευτική διαδικασία και λιγότερο στους ψηφιακούς κόσμους που τους περιβάλλουν. Στην εποχή της τεχνολογίας, είναι αναγκαίο να επανεξετάσουμε τη σχέση των παιδιών με τις οθόνες και να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξή τους θα προχωρά χωρίς παρεμβολές.