Υπάρχει ένα φρούτο-«κόκκινος θησαυρός», γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του. Αυτό το φρούτο μπορεί να συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος και του εντέρου. Μπορείτε να μαντέψετε ποιο είναι;
Κράνμπερι: Ο κόκκινος θησαυρός της φύσης
Τα κράνμπερι (Vaccinium macrocarpon ή Vaccinium oxycoccos) είναι μικρά σκούρα κόκκινα φρούτα που είναι γνωστά για την ξινή τους γεύση. Αυτά τα φρούτα ευδοκιμούν σε υγρά οικοσυστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Χιλή και την Ευρώπη.
Πώς μπορούμε να απολαύσουμε τα κράνμπερι
Μπορείτε να τα βρείτε:
- Φρέσκα
- Κατεψυγμένα
- Αποξηραμένα
- Ως χυμό
- Σε μορφή συμπληρωμάτων
Επίσης, μπορείτε να τα προσθέσετε σε smoothies και κοκτέιλ ή να τα αναμείξετε σε σαλάτες και συνοδευτικά πιάτα ενισχύοντας τη γεύση και τις θρεπτικές αξίες των γευμάτων σας.
Οφέλη για την υγεία των κρανμπεριών
- Βοηθούν στην πέψη
- Πηγές βιταμίνης C
- Αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
- Στήριξη της καρδιάς
- Υποστήριξη της στοματικής υγείας
1. Βοηθούν στην πέψη
Τα κράνμπερι περιέχουν προανθοκυανιδίνες τύπου Α, οι οποίες μειώνουν τους επιβλαβείς βακτηριακούς τύπους στο παχύ έντερο. Αυτό οδηγεί σε:
- Ενίσχυση της απορρόφησης νερού και ηλεκτρολυτών
- Υποστήριξη της παραγωγής βιταμινών
- Ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας
Επιπροσθέτως, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (3,6 γραμμάρια ανά φλιτζάνι) ενισχύει τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.
2. Καλή πηγή βιταμίνης C
Τα κράνμπερι είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που:
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- Συμβάλλει στην καθυστέρηση της ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων
- Βελτιώνει την απορρόφηση σιδήρου
- Στηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου για την υγεία του δέρματος
3. Αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Τα κράνμπερι περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών C, E και K, καθώς και αντιφλεγμονώδη τριτερπενοειδή. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να προστατεύσουν από:
- Καρδιακές παθήσεις
- Παχυσαρκία
- Περιοδοντίτιδα
- Διαβήτη τύπου 2
4. Υποστήριξη υγείας καρδιάς
Ο χυμός κράνμπερι μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη και να βελτιώσει την αγγειακή λειτουργία. Οι παράγοντες κινδύνου όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη μειώνονται με την κατανάλωση του. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν κράνμπερι καθημερινά έχουν βελτιωμένη καρδιοαγγειακή υγεία.
5. Υποστήριξη στοματικής υγείας
Αυτά τα φρούτα μπορούν να αποτρέψουν την προσκόλληση βακτηρίων στα δόντια, protègeant contre la carie dentaire και την περιοδοντική νόσο. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη.
Προληπτική δράση κατά λοιμώξεων του ουροποιητικού
Είναι ευρέως γνωστό ότι τα κράνμπερι ενδέχεται να προλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αν και οι έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα κράνμπερι ενδέχεται να εμποδίσουν την προσκόλληση βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.