Έκθεση του Lancet: Σημαντικές Προκλήσεις για την Υγεία των Εφήβων
Κίνδυνοι για την Υγεία των Εφήβων
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Lancet, η κατάσταση της υγείας και της ευημερίας των εφήβων παγκοσμίως είναι ανησυχητική. Χωρίς άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις, μέχρι το 2030, τουλάχιστον οι μισοί έφηβοι θα διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους σε πολλούς τομείς. Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει ότι η υγεία των εφήβων βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο».
Οι Συνθήκες Ζωής και οι Παγκόσμιες Απειλές
Η δεύτερη έκθεση της Επιτροπής του Lancet για την Υγεία και την Ευημερία των Εφήβων αναφέρει ότι οι σημερινοί έφηβοι είναι η πρώτη γενιά που μεγαλώνει υπό δύσκολες κλιματικές συνθήκες και σε ένα περιβάλλον με έντονη ψηφιακή παρουσία. Αυτές οι συνθήκες τους εκθέτουν σε κινδύνους που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.
Μικτές Προόδους στην Υγεία
Κατά την τελευταία δεκαετία, η πρόοδος στην υγεία και την ευημερία των εφήβων είναι, κατά γενική ομολογία, άνιση. Αν και τα ποσοστά καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ έχουν μειωθεί και η συμμετοχή στην εκπαίδευση, κυρίως μεταξύ των νεαρών γυναικών, έχει αυξηθεί, οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και οι διαταραχές ψυχικής υγείας έχουν αυξήσει την παρουσία τους. Μάλιστα, οι περιπτώσεις υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας έχουν οκταπλασιαστεί σε κάποιες χώρες της Αφρικής και της Ασίας τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 2030, 464 εκατομμύρια έφηβοι παγκοσμίως θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αυξημένος αριθμός κατά 143 εκατομμύρια σε σχέση με το 2015.
Προβλήματα Υγείας που Χρειάζονται Προσοχή
Μέχρι το 2030, πάνω από ένα δισεκατομμύριο έφηβοι ηλικίας 10-24 ετών θα συνεχίζουν να ζουν σε χώρες όπου προβλήματα όπως ο HIV/AIDS, η πρόωρη εγκυμοσύνη, η κατάθλιψη, η κακή διατροφή και οι τραυματισμοί απειλούν την υγεία τους. Αυτά τα ζητήματα είναι συνήθως προλαμβανόμενα και θεραπεύσιμα, αλλά απαιτούν την προσοχή των κυβερνήσεων και των οργανισμών υγείας.
Ανισότητες στην Υγειονομική Περίθαλψη
Στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, οι έφηβοι αποτελούν πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού και φέρουν δυσανάλογα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας επιβάρυνσης από ασθένειες, με ποσοστό 9,1%. Ωστόσο, απολαμβάνουν μόλις το 2,4% της παγκόσμιας αναπτυξιακής βοήθειας, κάτι που ενισχύει τις ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα.
Ψηφιακή Μετάβαση και Ευκαιρίες
Η ψηφιακή μετάβαση προσφέρει στους εφήβους νέες ευκαιρίες για εκπαίδευση, εργασία και κοινωνική αλληλεπίδραση. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες κοινωνικές και συναισθηματικές τους εμπειρίες λαμβάνουν χώρα διαδικτυακά, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την ανάπτυξή τους και την ευημερία τους.
Συμμετοχή Νέων στη Διαμόρφωση Πολιτικών
Σημαντικό είναι ότι στη συγκρότηση της Επιτροπής συμμετείχαν έφηβοι και νέοι από περισσότερες από 36 χώρες, οι οποίοι καλούν τους συνομηλίκους τους να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους να συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικών και λύσεων που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους.
Συμπέρασμα
Η κατάσταση της υγείας των εφήβων απαιτεί άμεση δράση και συνεργασία από κυβερνήσεις, οργανώσεις και κοινωνία. Η υγεία τους είναι θεμέλιος λίθος για το μέλλον μας και πρέπει να διασφαλιστεί.
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.