Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας με φυσικό τρόπο; Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ένα συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για τη νόσο έως και 28%!
Πόσα ποτήρια αλκοόλ διπλασιάζουν την πιθανότητα για άνοια;
Το φρούτο και οι τροφές που μειώνουν τις πιθανότητες για άνοια
Σύμφωνα με μελέτες, η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε δημητριακά, φρούτα, ψάρια και λαχανικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Η καθημερινή κατανάλωση ενός γευστικού τροφίμου, όπως τα μούρα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση μούρων μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας κατά 28%. Αυτή η σοβαρή πάθηση σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, και μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την απώλεια μνήμης, τις αλλαγές στη συμπεριφορά και προβλήματα κινητικότητας.
Παράγοντες κινδύνου και τρόπος ζωής
Ενώ υπάρχουν παράγοντες πέρα από τον έλεγχό μας, όπως η ηλικία και η γενετική προδιάθεση, υπάρχουν και άλλοι που μπορούν να επηρεαστούν μέσω των επιλογών μας. Όπως έδειξε έρευνα, περίπου το 45% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open αποκάλυψε ότι η κατανάλωση μίας μερίδας μούρων ημερησίως μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη.
Φλαβονοειδή: Ο σύμμαχος σας
Τα φλαβονοειδή, που βρίσκονται σε φρούτα όπως τα μούρα, οι πιπεριές, τα πορτοκάλια και το κόκκινο κρασί, φαίνεται ότι έχουν θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου. Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 121.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 40-70 ετών, για περίπου εννέα χρόνια.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως το τσάι, τα μήλα, τα μούρα και η μαύρη σοκολάτα.
Συμπεράσματα από την έρευνα
Οι ειδικοί από το Harvard Health επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τις περισσότερες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή είχαν 28% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Η συσχέτιση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη ή γενετική προδιάθεση για άνοια.
Τα οφέλη των μούρων για την υγεία του εγκεφάλου
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα μούρα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Μια προηγούμενη μελέτη στο περιοδικό Neurology το 2021 επιβεβαίωσε τα οφέλη των φλαβονοειδών στη γνωστική υγεία. Οι ερευνητές προτείνουν την κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά, επισημαίνοντας τη σημασία της ποικιλίας και των χρωμάτων στη διατροφή μας.
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.