Νέες Προκλήσεις: Η...

Νέες Προκλήσεις: Η Ευρώπη χάνει έδαφος από τις ΗΠΑ στην Φαρμακευτική Καινοτομία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Περιεχόμενα

Νέες Προκλήσεις: Η Ευρώπη χάνει έδαφος από τις ΗΠΑ στην Φαρμακευτική Καινοτομία

Οι ηγέτες της φαρμακευτικής βιομηχανίας εκπέμπουν ένα ηχηρό σήμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας για μια πιθανή μαζική μετακίνηση κεφαλαίων και ερευνών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν δεν γίνουν άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση της καινοτομίας, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές.

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή που στάλθηκε από τους διευθύνοντες συμβούλους των κορυφαίων φαρμακευτικών ομάδων προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη απειλείται με σοβαρή μετατόπιση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Η επιστολή επισημαίνει ότι χωρίς ουσιαστικές πολιτικές αλλαγές, η Β.Α.Ε. ενδέχεται να χάσει τις πηγές καινοτομίας της.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA), στην οποία συμμετείχαν 18 σημαντικές καινοτόμες φαρμακευτικές εταιρείες, καταδεικνύει ότι μέχρι και το 85% των επενδύσεων σε πάγια κεφάλαια (περίπου 50,6 δισ. ευρώ) και το 50% των δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη (περίπου 52,6 δισ. ευρώ) είναι πιθανό να κατευθυνθούν εκτός Ευρώπης. Αυτές οι χρηματοδοτήσεις εντάσσονται σε έναν συνολικό προϋπολογισμό 164,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2029 στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, οι εταιρείες εκτιμούν ότι κινδυνεύει περίπου το 10% των σχεδιαζόμενων επενδύσεων – κάτι που μεταφράζεται σε 16,5 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση που επικρατεί δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερέχουν πλέον σε όλους τους βασικούς δείκτες επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως η διαθεσιμότητα κεφαλαίων, η προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, η ταχύτητα έγκρισης φαρμάκων, και η αποδοτικότητα των επενδύσεων σε καινοτομία. Παράλληλα, οι δασμοί και η περιορισμένη υποστήριξη στους φαρμακευτικούς τομείς στην Ε.Ε., εντείνουν την αβεβαιότητα, οδηγώντας τις επενδύσεις προς την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Για να αντιστραφεί αυτή η τάση και να διασφαλιστεί η παρουσία μιας ισχυρής και ερευνητικά βασισμένης φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, οι διευθύνοντες σύμβουλοι απηύθυναν έκκληση για άμεσες ενέργειες στους εξής τομείς:

  • Δημιουργία ανταγωνιστικής αγοράς στην Ε.Ε. που να προσελκύει και να ενθαρρύνει την καινοτομία, όπως συμβαίνει σε άλλα προηγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
  • Ενίσχυση και όχι περιορισμός της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Κωδικοποίηση ενός παγκοσμίως κορυφαίου ρυθμιστικού πλαισίου που να υποστηρίζει και να διευκολύνει την καινοτομία.
  • Συνέπεια στις πολιτικές σχετικά με περιβαλλοντικά και χημικά ζητήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων εντός της Ευρώπης.

«Η τοποθεσία της καινοτομίας είναι κρίσιμη – τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα συστήματα υγείας, την οικονομία και την ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισαν χαρακτηριστικά οι επικεφαλής των εταιρειών, καταλήγοντας με την προειδοποίηση: «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει σοβαρά σε ένα φαρμακευτικό οικοσύστημα παγκόσμιας κλίμακας. Διαφορετικά, διατρέχει τον κίνδυνο να περιοριστεί στον ρόλο του απλού καταναλωτή καινοτομίας που δημιουργείται σε άλλες περιοχές».

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΠΥΥ – Εξετάσεις αίματος: Πόσο συχνά μπορεί ο γιατρός να τις συνταγογραφεί για αποζημίωση;

Καινοτόμα φάρμακα: Γιατί μόλις 2 στα 10 είναι διαθέσιμα στους Έλληνες ασθενείς—ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας.

Γολγοθάς για τους ασθενείς: Δυσκολίες στην απόκτηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.