Πατάτες: 5 Τρόποι...

Πατάτες: 5 Τρόποι με Ξύδι για Χαμηλό Σάκχαρο στο Αίμα

ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περιεχόμενα

patates kolpa na min anevazoyn sakcharo 1024x576 jpg

Αν και είναι αγαπημένες σε κάθε τραπέζι, οι πατάτες συχνά αντιμετωπίζονται ως «απαγορευμένες» κατά τη διάρκεια διατροφικών προγραμμάτων που στοχεύουν στο να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, σύμφωνα με την ειδικό διατροφής και παχυσαρκίας Δρ. Aryanna Amini, υπάρχουν τρόποι να απολαύσετε τις πατάτες χωρίς να προκαλείτε απότομες αυξήσεις στη γλυκόζη. Ανακαλύψτε πέντε πολύτιμες συμβουλές που μπορούν να αλλάξουν τη σχέση σας με αυτό το παρεξηγημένο τρόφιμο.

5 Κόλπα για να Καταναλώνετε Πατάτες Χωρίς Να Αυξάνετε το Σάκχαρο

Αρκετά χρόνια τώρα, οι πατάτες θεωρούνται «εχθρός» για τα άτομα που ζουν με διαβήτη ή προσπαθούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα του σακχάρου τους. Σε ένα πρόσφατο βίντεο στο Instagram, η Δρ. Amini μοιράστηκε πέντε κόλπα που επιτρέπουν την κατανάλωσή τους χωρίς να προκαλούν αιχμές στο σάκχαρο. Ας δούμε πώς μπορούμε να απολαύσουμε τις πατάτες χωρίς τύψεις!

Σύμφωνα με τη Δρ. Amini, οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης. Ωστόσο, υπάρχουν απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε τις αυξήσεις της γλυκόζης.

  1. Επιλέξτε πατάτες με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη
  2. Προετοιμάστε τις πατάτες με τον σωστό τρόπο
  3. Ψύξτε τις πριν τις φάτε
  4. Προσθέστε λιπαρά και πρωτεΐνη
  5. Προσθέστε ξύδι

1. Επιλέξτε Πατάτες με Χαμηλότερο Γλυκαιμικό Δείκτη

Η Δρ. Amini προτείνει να προτιμάτε ποικιλίες πατάτας που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Για παράδειγμα, οι «κηρώδεις» πατάτες (fingerling) είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με τις Russet ή Idaho. Οι fingerling έχουν γλυκαιμικό δείκτη 50-60, ενώ οι Russet κυμαίνονται από 80 έως 110.

2. Προετοιμάστε τις Πατάτες με τον Σωστό Τρόπο

«Ο τρόπος που μαγειρεύετε τις πατάτες έχει σημασία! Το βράσιμο μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με το ψήσιμο ή το λιώσιμο», εξηγεί η Δρ. Amini. Για παράδειγμα, οι ψητές Russet έχουν γλυκαιμικό δείκτη περίπου 110, ενώ οι βραστές έχουν περίπου 80.

3. Ψύξτε τις Πριν τις Φάτε

Η Δρ. Amini προτείνει να ψύχετε τις βρασμένες πατάτες πριν τις καταναλώσετε. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει την αιχμή του σακχάρου στο αίμα. Όταν ψύχετε τα λευκά άμυλα, δημιουργείται ανθεκτικό άμυλο, το οποίο είναι πιο δύσκολο να χωνευτεί και συνεπώς μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και σακχάρων.

Μια βρασμένη και στη συνέχεια κρύα πατάτα μπορεί να μειώσει την αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη κατά 25-30%, σύμφωνα με τη Δρ. Amini.

4. Προσθέστε Λιπαρά και Πρωτεΐνη

Η προσθήκη υγιεινών λιπαρών και πρωτεΐνης στο πιάτο σας μπορεί να ελαχιστοποιήσει το γλυκαιμικό αποτέλεσμα των πατατών. Για παράδειγμα, η προσθήκη τυριού ή ελαιολάδου μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην ρύθμιση του σακχάρου.

5. Προσθέστε Ξύδι

Η Δρ. Amini προτείνει την προσθήκη ξυδιού (που περιέχει οξικό οξύ) στις πατάτες σας. Το ξύδι μπορεί να μειώσει τις αιχμές γλυκόζης και ινσουλίνης. Συνδυάζοντας αυτό το κόλπο με την ψύξη, η προσθήκη 15-20 ml ξυδιού πριν ή μετά την ψύξη των βρασμένων πατατών μπορεί να μειώσει τον γλυκαιμικό δείκτη μέχρι και 43%!

Συμπερασματικά, οι πατάτες μπορούν να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, εφόσον τις καταναλώνετε με προσοχή και με τις κατάλληλες μεθόδους προετοιμασίας. Με αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε τις πατάτες σας χωρίς να ανησυχείτε για τις επιπτώσεις στο σάκχαρο!

Πηγές: Hindustan Times, Iranian Journal of Public Health, Instagram

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.

Ο Monomaxos δεν είναι απλώς ένα site – είναι ο νέο σου σύμμαχο στη μάχη για μια καλύτερη, πιο υγιή ζωή.

Πατάτες: 5 Τρόποι με Ξύδι για Χαμηλό Σάκχαρο στο Αίμα

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.