Ένα πιπεράτο λαχανικό με πλούσια θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο, φυλλικό οξύ και πλήθος βιταμινών, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, όπως αντικαρκινικές ιδιότητες και βελτίωση της υγείας του εντέρου, του ανοσοποιητικού και της καρδιάς. Ποιο είναι αυτό;
Το «ερωτόμηλο», γνωστό και ως ρόκα, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και διαβήτη, ενώ προάγει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Ρόκα: Το πιπεράτο λαχανικό και η διατροφική του αξία
Αν είστε λάτρεις των σαλατών, σίγουρα έχετε πολλές επιλογές. Από τα κλασικά μαρούλια iceberg και romaine, έως το baby σπανάκι και το νεροκάρδαμο, ο αριθμός των λαχανικών είναι τεράστιος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η ρόκα έχει κερδίσει θέση μεταξύ των καλύτερων επιλογών. Όπως αναφέρει η διαιτολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ, Julia Zumpano, η ρόκα προσφέρει πολλές διατροφικές αξίες.
Η υφή και η εμφάνιση της ρόκας είναι ελκυστικές, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι τεχνικά δεν είναι φυλλώδες λαχανικό. Ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, και είναι μέλος του γένους Brassica, όπου συναντάμε πάνω από 3.700 ανθοφόρα φυτά. Τα φύλλα της ρόκας είναι ωφέλιμα, αλλά και οι σπόροι, τα λουλούδια και οι λοβοί χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, προσφέροντας μια πικάντικη γεύση.
«Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως η ρόκα, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη διάφορων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου», υπογραμμίζει η Zumpano.
Πλούσια θρεπτικά συστατικά στη ρόκα
Σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων ωμής ρόκας περιέχονται:
- 25 θερμίδες
- 0,7 γραμμάρια λίπους
- 3,7 γραμμάρια υδατανθράκων
- 1,6 γραμμάρια φυτικών ινών
- 2,6 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 2 γραμμάρια ζάχαρης
Η ρόκα είναι επίσης πλούσια σε ομάδες βιταμινών και μετάλλων, όπως:
- 109 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ (90% της ημερήσιας αξίας)
- 15 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (25% της ημερήσιας αξίας)
- 160 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου (16% της ημερήσιας αξίας)
- 47 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (11% της ημερήσιας αξίας)
- 369 χιλιοστόγραμμα καλίου (10% της ημερήσιας αξίας)
- 27 χιλιοστόγραμμα νατρίου
Οφέλη της ρόκας για την υγεία
Η κατανάλωση ρόκας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:
- Καταπολέμηση του καρκίνου
- Ενδυνάμωση των οστών
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
- Υποστήριξη της υγείας του εντέρου
- Βοήθεια στην καρδιά
1. Καταπολέμηση του καρκίνου
Μελέτες δείχνουν ότι η ρόκα και άλλα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Οι γλυκοσινολικές ενώσεις που περιέχει είναι υπεύθυνες για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως:
- Καρκίνος της ουροδόχου κύστης
- Καρκίνος του μαστού
- Καρκίνος του παχέος εντέρου
- Καρκίνος του πνεύμονα
- Καρκίνος του παγκρέατος
- Καρκίνος του προστάτη
«Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε γλυκοσινολικά άλατα βοηθά το σώμα να παράγει ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και αναστέλλουν την ανάπτυξη όγκων», διευκρινίζει η Zumpano.
2. Ενδυνάμωση των οστών
Η ρόκα είναι μια σπουδαία πηγή ασβεστίου, απαραίτητη για την υγεία των οστών. Μαζί με το μαγνήσιο και τη βιταμίνη Κ, δημιουργεί ένα ισχυρό τρίπτυχο για την υγεία του σκελετού σας.
«Το μαγνήσιο ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και η βιταμίνη Κ συνδέεται με μειωμένο ρίσκο καταγμάτων και αυξημένη οστική πυκνότητα», τονίζει η ειδικός.
3. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Η ρόκα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. «Αν και δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα αρρωστήσετε, μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα από ένα κρύωμα», εξηγεί η Zumpano.
4. Υποστήριξη της υγείας του εντέρου
Η ρόκα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εντέρου σας. «Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου, βελτιώνουν την πέψη και ενισχύουν την ανοσία», σημειώνει η ειδικός.
5. Βοήθεια στην καρδιά
Η ρόκα περιέχει κάλιο, που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου εγκεφαλικού. Επίσης, συμβάλλει με άλλες θρεπτικές ουσίες όπως φυτικές ίνες και μαγνήσιο, που είναι επωφελή για την καρδιοαγγειακή υγεία.
«Η ρόκα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών μέσω της προσφοράς των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την υγιή καρδιά», καταλήγει η Zumpano.
Πηγές: Cleveland Clinic, USDA, National Cancer Institute, Nutrition
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.