Τι συμβαίνει στο στόμα μας όταν τρώμε ζάχαρη;
Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, συμβαίνουν μεταβολές στο στόμα μας που δεν είναι ορατές, αλλά επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των δοντιών μας. Σύμφωνα με ειδικούς, οι ζάχαρες τροφοδοτούν συγκεκριμένα βακτήρια, τα οποία παράγουν οξέα που φθείρουν το σμάλτο των δοντιών. Ας εξετάσουμε λοιπόν πώς η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.
Οι κίνδυνοι της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης
Η υπερβολική κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων συνδέεται με:
- Αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας
- Διαβήτη τύπου 2
- Καρδιοαγγειακές παθήσεις
- Μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος
- Μεταβολικό σύνδρομο
- Εγκεφαλικό επεισόδιο
Επιπλέον, η ζάχαρη φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία μέσω μηχανισμών όπως η φλεγμονή και η αντίσταση στην ινσουλίνη.
Πώς επηρεάζει η ζάχαρη τα δόντια μας;
Η διαδικασία της τερηδόνας
Μάλλον γνωρίζετε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα, δηλαδή φθορά των δοντιών. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ο τρόπος που τα βακτήρια χρησιμοποιούν τη ζάχαρη για να δημιουργήσουν πλάκα, ένα κολλώδες φιλμ που κολλάει στα δόντια σας.
Μια ομάδα μικροβιολόγων από το University of Florida, με επικεφαλής τον José Lemos, έχει μελετήσει πώς τα βακτήρια του στόματος προκαλούν τερηδόνα. Ας δούμε λοιπόν πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό.
Η όξινη βουτιά
Μόλις πάρετε την πρώτη μπουκιά ή γουλιά από κάποιο γλυκό, τα βακτήρια που ζουν στο στόμα αρχίζουν να χρησιμοποιούν αυτές τις ζάχαρες για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, παράγουν μεγάλες ποσότητες οξέων.
Μέσα σε 1-2 λεπτά, η οξύτητα στο στόμα σας μπορεί να αυξηθεί σε επίπεδα που είναι ικανά να διαλύσουν την αδαμαντίνη, την προστατευτική επιφάνεια των δοντιών σας. Ευτυχώς, το σάλιο έρχεται στη διάσωση, ξεπλένοντας τα περίσσια σάκχαρα και εξουδετερώνοντας τα οξέα.
Ωστόσο, η συχνή κατανάλωση γλυκών μπορεί να υπερτρέφει τα επιβλαβή βακτήρια, κάτι που σημαίνει ότι ούτε το σάλιο ούτε τα ωφέλιμα βακτήρια μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Επίθεση στην αδαμαντίνη
Τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα χρησιμοποιούν τα σάκχαρα για να δημιουργήσουν ένα κολλώδες στρώμα που ονομάζεται βιοφίλμ. Αυτό το βιοφίλμ είναι δύσκολο να αφαιρεθεί χωρίς μηχανική παρέμβαση, όπως το τακτικό βούρτσισμα ή ο καθαρισμός από οδοντίατρο.
Το βιοφίλμ λειτουργεί σαν φρούριο, περιορίζοντας την ικανότητα του σάλιου να εξουδετερώνει τα οξέα. Έτσι, τα κακά βακτήρια επιβιώνουν και πολλαπλασιάζονται, διατηρώντας υψηλά τα επίπεδα οξύτητας και προκαλώντας περαιτέρω φθορά στα δόντια.
Πώς να προστατεύσετε τα δόντια σας
Πριν φάτε το επόμενο γλυκό σας, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προστατεύσετε τα δόντια σας:
Μειώστε την ποσότητα ζάχαρης: Προτιμήστε να καταναλώνετε γλυκά κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, καθώς η αυξημένη παραγωγή σάλιου μπορεί να βοηθήσει στο ξέπλυμα των σακχάρων.
Αποφύγετε το τσιμπολόγημα: Μην καταναλώνετε ζαχαρούχα ποτά και γλυκά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η συνεχής έκθεση σε ζάχαρη διατηρεί τα επίπεδα οξύτητας υψηλά.
Βουρτσίζετε τακτικά: Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας, ειδικά μετά τα γεύματα, για να αφαιρείτε την πλάκα. Η χρήση νήματος βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας από σημεία που η οδοντόβουρτσα δεν φτάνει.
- Επιλέξτε υγιεινές εναλλακτικές: Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με φυσικές εναλλακτικές ή γλυκαντικά που δεν επηρεάζουν την υγεία των δοντιών σας.
Συμπέρασμα
Η ζάχαρη μπορεί να είναι απολαυστική, αλλά οι συνέπειες της κατανάλωσής της είναι σημαντικές για την υγεία των δοντιών και γενικότερα. Με μικρές αλλαγές στις συνήθειές σας, μπορείτε να προστατεύσετε το χαμόγελό σας και να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή.
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.
Ο Monomaxos δεν είναι απλώς ένα site – είναι ο νέο σου σύμμαχο στη μάχη για μια καλύτερη, πιο υγιή ζωή.
