Αγαπάτε το τυρί, αλλά αναρωτιέστε αν είναι καλό για την υγεία σας; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι η σωστή κατανάλωση τυριού μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, όχι μόνο στην καρδιά, αλλά και στον εγκέφαλο. Το μυστικό βρίσκεται στην ισορροπία: όταν το τυρί καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να γίνει σύμμαχος για την υγεία σας.
Οφέλη από την κατανάλωση τυριού – Η ιδανική ποσότητα
Το τυρί είναι σημαντική πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και βιοδραστικά πεπτίδια. Τα ώριμα τυριά είναι συνήθως απαλλαγμένα από λακτόζη, κάνοντάς τα κατάλληλα για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Επιπλέον, αυτά τα τυριά περιέχουν τριπεπτίδια, που έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με έρευνες στο Dairy Science and Technology.
Το τυρί είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο ενισχύει την υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους όταν συνδυάζεται με δίαιτες χαμηλής ενέργειας. Παρά την παρουσία κορεσμένων και τρανς λιπαρών, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που να συνδέουν την κατανάλωση τυριού με ασθένειες.
Όπως δείχνει η έρευνα, το τυρί μπορεί να είναι καλό για την υγεία σας, ακόμα και αν έχετε καρδιολογικές ανησυχίες. Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, μία πρόσφατη ανασκόπηση έδειξε ότι η κατανάλωση περίπου 42,5 γραμμαρίων τυριού την ημέρα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιοπάθειας και θανάτου από καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Η διαδικασία της ζύμωσης προσφέρει ανάλογα οφέλη
Η κλινική διατροφολόγος Emily Gelsomin από το Massachusetts General Hospital, συνεργάτης του Harvard, χαρακτήρισε αυτή την ανακάλυψη ως «ενθαρρυντική είδηση για τους λάτρεις του τυριού».
Η παραγωγή τυριού περιλαμβάνει τη διαδικασία της ζύμωσης, η οποία χρησιμοποιεί ωφέλιμους μικροοργανισμούς για να μετασχηματίσει τη λακτόζη και τις πρωτεΐνες, δημιουργώντας μοναδικές γεύσεις. Αυτά τα υποπροϊόντα της ζύμωσης μπορούν να μειώσουν τις αρνητικές επιδράσεις του νατρίου και των κορεσμένων λιπαρών του τυριού.
Η Emily υπογραμμίζει ότι τα βακτήρια σε τυριά όπως το Cheddar, το Parmesan και το Asiago δρουν πάνω στις πρωτεΐνες του γάλακτος, παράγοντας ενώσεις που μοιάζουν με φάρμακα κατά της πίεσης. Η διαδικασία ζύμωσης παράγει επίσης βιταμίνη K, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της συσσώρευσης βλαβερών αποθέσεων ασβεστίου στις αρτηρίες και τις βαλβίδες της καρδιάς. Τυριά πλούσια σε βιταμίνη K περιλαμβάνουν τα Muenster, Camembert και Edam.
Τα καλύτερα τυριά για την υγεία της καρδιάς
Η Emily σημειώνει ότι είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ποιο είδος τυριού είναι ανώτερο, καθώς το θέμα δεν έχει μελετηθεί εκτενώς. Οι μερίδες διαφέρουν ανάμεσα στα διάφορα είδη τυριού: για παράδειγμα, το cottage cheese έχει μερίδα 110 γρ., ενώ το Cheddar, το Parmesan και το Swiss cheese έχουν 28 γρ.
Ορισμένα τυριά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από άλλα. Για παράδειγμα, η μοτσαρέλα και το κατσικίσιο τυρί περιέχουν περίπου 4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ανά 28 γρ., ενώ τα Swiss, provolone ή cheddar περιέχουν περίπου 5 γραμμάρια.
«Είναι σημαντικό να μην αποφεύγουμε συγκεκριμένα τυριά μόνο και μόνο λόγω της διατροφικής τους ανάλυσης. Τα τυριά με ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα νατρίου ή κορεσμένων λιπαρών μπορεί να περιέχουν και μεγαλύτερες ποσότητες ευεργετικών προϊόντων ζύμωσης», προσθέτει η Emily.
Για να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα του τυριού, προτιμήστε τα φυσικά τυριά και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τυριά, καθώς περιέχουν πρόσθετα όπως χρωστικές και συντηρητικά που δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη.
Η Emily επισημαίνει ότι το ίδιο ισχύει και για τα μη γαλακτοκομικά ή φυτικής προέλευσης «τυριά», τα οποία συχνά περιέχουν λάδι καρύδας, πηγή υψηλών κορεσμένων λιπαρών.
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.