Κοτόπουλο Ψητό με Σπαράγγια και Σως Βαλσάμικο
Αν ψάχνετε για ένα γρήγορο και υγιεινό βραδινό, αυτή η συνταγή με κοτόπουλο και σπαράγγια είναι η ιδανική επιλογή! Είναι εύκολη, έτοιμη σε ένα ταψί και συνδυάζει πλούσιες γεύσεις με θρεπτικά συστατικά. Τα φιλέτα κοτόπουλου περιχύνονται με μία γλυκόξινη σάλτσα βαλσάμικου και ψήνονται μαζί με τρυφερά σπαράγγια, προσφέροντας μια ισορροπημένη πηγή πρωτεΐνης και βιταμινών.
Δομή του Άρθρου
Χρόνος Προετοιμασίας
Ενεργός Χρόνος | Συνολικός Χρόνος | Μερίδες |
---|---|---|
15 λεπτά | 25 λεπτά | 4 |
Υλικά
Για να ετοιμάσετε το κοτόπουλο με σπαράγγια θα χρειαστείτε:
- 4 φιλέτα κοτόπουλου (115 γραμμάρια το καθένα)
- 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ιταλικά καρυκεύματα
- ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξύδι (και επιπλέον για γαρνίρισμα)
- ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1 λίβρα φρέσκα σπαράγγια, καθαρισμένα
- ¾ φλιτζανιού κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη, ξεπλυμένη
- Τονίτες ντομάτες για γαρνίρισμα
Και κάτι ακόμα!
Αν δεν διαθέτετε φιλετάκια, μπορείτε να κόψετε δύο στήθη κοτόπουλου οριζόντια. Αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει ότι το κοτόπουλο θα ψηθεί γρήγορα και ομοιόμορφα.
Οδηγίες Παρασκευής
Βήμα 1
Τοποθετήστε τη σχάρα του φούρνου στο επάνω τρίτο και προθερμάνετε στους 190°C. Τοποθετήστε τα φιλέτα κοτόπουλου σε μισή πλευρά ενός μεγάλου ταψιού. Αλείψτε και τις δύο πλευρές με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και πασπαλίστε με 1 κουταλάκι ιταλικά καρυκεύματα, ½ κουταλάκι αλάτι και ¼ κουταλάκι πιπέρι. Ψήστε για 5 λεπτά.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, ανακατέψτε σε ένα μικρό μπολ το βαλσάμικο ξύδι, τη σκόνη σκόρδου και την υπόλοιπη 1 κουταλιά ελαιόλαδο.
Βήμα 3
Αφαιρέστε το κοτόπουλο από τον φούρνο. Προθερμάνετε το γκριλ και τοποθετήστε τα σπαράγγια, το κόκκινο κρεμμύδι και την κάπαρη στην άδεια πλευρά του ταψιού. Περιχύστε με τη μισή ποσότητα από το μείγμα του ξυδιού και ανακατέψτε. Γυρίστε τα κομμάτια του κοτόπουλου και περιχύστε με το υπόλοιπο μείγμα.
Βήμα 4
Ψήστε με γκριλ μέχρι τα σπαράγγια να γίνουν τρυφερά αλλά τραγανά, και η θερμοκρασία του κοτόπουλου στο πιο χοντρό σημείο να φτάσει τους 74°C. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 10 λεπτά. Αν θέλετε, περιχύστε με επιπλέον βαλσάμικο ξύδι πριν σερβίρετε.
Διατροφική Αξία (ανά μερίδα)
- Θερμίδες: 249
- Πρωτεΐνη: 29g (58% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης)
- Ολικά λιπαρά: 10g (13% της ΣΗΠ)
- Κορεσμένα λιπαρά: 2g (8% της ΣΗΠ)
- Ολικοί υδατάνθρακες: 11g (4% της ΣΗΠ)
- Φυτικές ίνες: 3g (11% της ΣΗΠ)
- Σάκχαρα: 5g
- Χοληστερίνη: 83mg (28% της ΣΗΠ)
Οι τιμές ποσοστών της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης βασίζονται σε δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η διατροφική αξία μπορεί να έχει αποκλείσεις ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιείτε ή με το αν κάνουν αντικαταστάσεις.
Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για ικανοποίηση της πείνας χωρίς να θυσιάσετε τη διατροφή σας. Σερβίρετε το πιάτο με μια φρέσκια σαλάτα και απολαύστε ένα υγιεινό βραδινό που θα αγαπήσουν όλοι στην οικογένεια!
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.
Ο Monomaxos δεν είναι απλώς ένα site – είναι ο νέο σου σύμμαχο στη μάχη για μια καλύτερη, πιο υγιή ζωή.