Ψυχική Υγεία Εφήβων:...

Ψυχική Υγεία Εφήβων: Η Σχέση με τα Social Media

Μικροί & μεγάλοι

Περιεχόμενα

Ψυχική Υγεία Εφήβων: Η Σχέση με τα Social Media

Έφηβοι και Κοινωνικά Δίκτυα: Ένας Εθιστικός Κύκλος

Εισαγωγή

Ποιοι είναι οι έφηβοι που θυσιάζουν κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους κυνηγώντας likes και followers; Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ αποκαλύπτει μια ανησυχητική πραγματικότητα για την ψυχολογία τους.

Ο Ψυχικός Κόσμος των Εφήβων

Η συναισθηματική αντανάκλαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους μπορεί να είναι σοκαριστική, ιδιαίτερα όταν αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ψυχικές διαταραχές. Οι ευάλωτοι έφηβοι συχνά βιώνουν άγχος και δυσαρέσκεια σχετικά με τον αριθμό των followers τους. Αυτή η κατάσταση τους οδηγεί σε ώρες «σερφαρίσματος» στα social media, με αποτέλεσμα να νιώθουν μια γενικευμένη αίσθηση δυσθυμίας.

Η Έρευνα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ

Η συγκεκριμένη μελέτη, που διεξήχθη από τη Μονάδα Επιστημών Γνώσης και Εγκεφάλου του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών, δείχνει ότι οι έφηβοι με ψυχολογικά προβλήματα αναφέρουν ότι επηρεάζονται σημαντικά από τον ψηφιακό κόσμο. Ποιες είναι οι διαταραχές που οδηγούν τα παιδιά στην «θυσία» του ελεύθερου χρόνου τους για λίγη μιντιακή αποδοχή;

Συναισθηματική Πείνα για «Ψίχουλα» Επιβεβαίωσης

Οι έφηβοι με ψυχικές διαταραχές τείνουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους και να βασίζουν την αυτοεκτίμησή τους στα likes και στα σχόλια των ακολούθων τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτοί οι έφηβοι περνούν κατά μέσο όρο 50 λεπτά επιπλέον καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.

Στατιστικά και Ανάλυση

Οι επιστήμονες ανάλυσαν δεδομένα από μια έρευνα του NHS Digital το 2017, που περιλάμβανε 3.340 εφήβους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποίησαν κλινικές εκτιμήσεις ψυχικής υγείας για να συγκρίνουν εσωτερικές διαταραχές (όπως άγχος και κατάθλιψη) με εξωτερικές διαταραχές (όπως ΔΕΠΥ και διαταραχές συμπεριφοράς). Ακολουθούν οι βασικές παρατηρήσεις:

  • Κοινωνική Σύγκριση: Οι έφηβοι με άγχος ή κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους, φτάνοντας το 48%, σε αντίθεση με το 24% των εφήβων χωρίς ψυχικές διαταραχές.

  • Αλλαγές στη Διάθεση: Περίπου το 28% των εφήβων με άγχος και κατάθλιψη ανέφεραν αλλαγές στη διάθεση ως αντίκτυπο από τα social media, σε σύγκριση με το 13% των ψυχικά υγιών νέων.

  • Χρήση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης: Η διάγνωση με εξωτερικές διαταραχές δεν φαίνεται να επηρεάζει την χρήση των social media, όπως συμβαίνει με τις εσωτερικές διαταραχές.

  • Αριθμητικά Όρια: Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν αριθμητικά όρια στις φιλίες, καθιστώντας τις συγκρίσεις πιο εμφανείς. Αυτό μπορεί να εντείνει τα συναισθήματα απόρριψης ή ανεπάρκειας για τους νέους με ψυχικές δυσκολίες, όπως αναφέρει η Luisa Fassi, ερευνήτρια στο MRC CBU του Κέιμπριτζ.

Συμπέρασμα

Η μελέτη αυτή μας προειδοποιεί για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση των κοινωνικών δικτύων στην ψυχική υγεία των εφήβων. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτούς τους κινδύνους και να προάγουμε μια πιο υγιή και ισορροπημένη σχέση με την τεχνολογία.

Σχετικά Άρθρα

  • Τι είναι ο "κοινωνικός διαβήτης" που αρρωσταίνει την ψυχή όπως η ζάχαρη το σώμα – Ένας ψυχίατρος εξηγεί
  • Απίστευτο! Νέοι σε κρίση ηλικίας και παππούδες που «ξανανιώνουν» – Τι συμβαίνει;
  • Ψηφιακός εθισμός στην τελειότητα: Από τα social media στον… πλαστικό χειρουργό

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.

Ψυχική Υγεία Εφήβων: Η Σχέση με τα Social Media

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.