Σολωμός στη σχάρα...

Σολωμός στη σχάρα με λαχανοσαλάτα: Υγιεινή Συνταγή

ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περιεχόμενα

asian style solomos lachanosalata 1024x683 jpg

Ο σολωμός και η μαγεία της ασιατικής κουζίνας

Ο σολωμός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια παγκοσμίως, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρει μοναδικές γεύσεις που μπορούν να μεταμορφώσουν κάθε γεύμα σε μια γαστρονομική εμπειρία. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε μια εύκολη και γευστική συνταγή για σολωμό στη σχάρα με μια δροσερή σαλάτα λάχανου, ιδανική για τις πολυάσχολες καθημερινές ή τις χαλαρές βραδιές.

Οφέλη του σολωμού

Ο σολωμός προσφέρει πληθώρα οφελών για την υγεία. Είναι πηγή:

  • Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: Βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη της καρδιοαγγειακής υγείας.
  • Πρωτεϊνών: Συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών.
  • Βιταμινών και ανόργανων στοιχείων: Όπως η βιταμίνη D και το σελήνιο, που είναι σημαντικά για τη συνολική υγεία.

Συστατικά και προετοιμασία

Υλικά για τον σολωμό

  • ¼ φλιτζάνι φυτικό λάδι, χωρισμένο
  • 3 κουταλιές σούπας σως tamari
  • 1 λάιμ (ξύσμα και χυμός)
  • 1 κουταλιά σούπας καυτερή σάλτσα
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (περίπου 7,5 εκ.), καθαρισμένο και τριμμένο
  • 4 φιλέτα σολωμού (170 γρ. το καθένα)
  • ½ φλιτζάνι ξίδι ρυζιού ή μηλόξιδο
  • ¼ φλιτζάνι μέλι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού καβουρδισμένο σησαμέλαιο
  • 1 μικρό ή ½ μεγάλο λάχανο, ψιλοκομμένο (περίπου 4 φλιτζάνια)
  • ½ ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (περίπου ¼ φλιτζάνι)
  • 3 κουταλιές σούπας καβουρδισμένο σουσάμι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ⅛ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

Διάρκεια προετοιμασίας

  • Χρόνος ενεργής προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά
  • Μερίδες: 4

Οδηγίες

Βήμα 1: Προετοιμασία της ψησταριάς

Προθερμάνετε την ψησταριά ή το γκριλ σε μέτρια-δυνατή φωτιά.

Βήμα 2: Μαρινάρισμα του σολωμού

Σε ένα ρηχό μπολ, ανακατέψτε 2 κουταλιές σούπας φυτικό λάδι, τη σως tamari, το χυμό και ξύσμα λάιμ, την καυτερή σάλτσα και το τζίντζερ. Προσθέστε τον σολωμό και μαρινάρετε για 15-20 λεπτά, γυρνώντας περιστασιακά.

Βήμα 3: Προετοιμασία της σαλάτας

Σε ένα μπολ, χτυπήστε το ξίδι, το μέλι, το σησαμέλαιο και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές σούπας φυτικό λάδι. Προσθέστε το ψιλοκομμένο λάχανο και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε το σχοινόπρασο και το σουσάμι και αλατοπιπερώστε.

Βήμα 4: Ψήσιμο του σολωμού

Ψήστε τον σολωμό για 3 λεπτά από κάθε πλευρά για μέτρια ψημένη θερμοκρασία ή 4 λεπτά από κάθε πλευρά για πλήρη ψήσιμο. Σερβίρετε πάνω από τη σαλάτα λάχανου.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Θερμίδες: 489
  • Λιπαρά: 28g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 4g
  • Χοληστερίνη: 94mg
  • Υδατάνθρακες: 23g
  • Συνολικά σάκχαρα: 20g
  • Πρόσθετα σάκχαρα: 17g
  • Πρωτεΐνη: 37g
  • Φυτικές ίνες: 3g
  • Νάτριο: 796mg
  • Κάλιο: 1.025mg

Η διατροφική αξία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιείτε ή αν κάνετε αντικαταστάσεις.

Συμβουλές και παραλλαγές

  • Προσαρμογή γεύσεων: Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορες σάλτσες ή μπαχαρικά, όπως σκόρδο ή κάρυ, για να δώσετε μια άλλη διάσταση στο πιάτο σας.
  • Σερβίρισμα: Συνδυάστε τον σολωμό με ρύζι ή κινόα για ένα πλήρες γεύμα.
  • Φρεσκάδα: Η σαλάτα μπορεί να παρασκευαστεί από πριν και να διατηρηθεί στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν το σερβίρισμα.

Αυτή η συνταγή για σολωμό είναι όχι μόνο γευστική αλλά και εύκολη στην παρασκευή της, κάνοντάς την ιδανική για κάθε περίσταση. Μη διστάσετε να τη δοκιμάσετε και να την προσαρμόσετε στα γούστα σας!

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.

Ο Monomaxos δεν είναι απλώς ένα site – είναι ο νέο σου σύμμαχο στη μάχη για μια καλύτερη, πιο υγιή ζωή.

Σολωμός στη σχάρα με λαχανοσαλάτα: Υγιεινή Συνταγή

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.