Η αιφνίδια απώλεια συνείδησης σε άτομα που φαίνονται υγιή μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την υποκείμενη αιτία. Στην περίπτωση της 32χρονης Αγγλίδας, οι συχνές λιποθυμίες της, ακόμα και όταν απλά περπατούσε στο σπίτι της, αποδείχθηκαν η αρχή μιας σειράς συμπτωμάτων που αποκάλυψαν το σύνδρομο από το οποίο υπέφερε. Ποια ήταν τα σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά;
Περίπτωση της 32χρονης που λιποθυμούσε συχνά και κατέληξε σε αναπηρικό καροτσάκι
Δύο μέρες μετά τον μαραθώνιο, η Catrina Vargo λιποθύμησε ενώ περπατούσε στο σαλόνι της. Όταν ξύπνησε στον καναπέ, δεν θυμόταν τίποτα από το περιστατικό. «Δεν ήξερα τι είχε μόλις συμβεί», αναφέρει η 35χρονη σήμερα γυναίκα στο TODAY.com. «Μίλησα με φίλους γιατρούς και επισκέφτηκα τα επείγοντα. Όλοι έλεγαν το ίδιο: “Μόλις έτρεξες έναν μαραθώνιο. Το σώμα σου είναι κουρασμένο”». Αν και ξεκουραζόταν όπως της συνέστησαν οι γιατροί, συνέχιζε να λιποθυμά και αυτό επηρέασε τη ζωή της.
Η Catrina επισκέφτηκε διάφορους ειδικούς, αλλά δεν έλαβε σαφείς απαντήσεις για την αδιαθεσία της. Τελικά, διαγνώστηκε με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία και ταχυπαλμία.
Μετά τον Μαραθώνιο του Pittsburgh τον Μάιο του 2022, η κατάσταση της Vargo επιδεινώθηκε. «Κατέληξα να περπατώ. Ένιωθα σαν να μην υπήρχε βενζίνη στο ρεζερβουάρ μου», λέει χαρακτηριστικά. Δύο μέρες αργότερα, λιποθύμησε για πρώτη φορά και, αν και οι γιατροί της είπαν ότι ήταν καλά, η κατάσταση δεν βελτιωνόταν. Μέχρι το τέλος Μαΐου, τα συμπτώματα την είχαν περιορίσει τόσο πολύ που δυσκολευόταν να εκτελέσει απλές καθημερινές δραστηριότητες.
Πώς διαγνώστηκε το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας
Τελικά, ένας γιατρός της πρότεινε να κάνει μια εξέταση σε τραπέζι με κλίση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση της αιτίας της λιποθυμίας. Αν και η εξέταση έδωσε κάποιες απαντήσεις, η Vargo εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση της.
Όταν οι φίλοι της γιατροί ανέφεραν το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, η Vargo αποφάσισε να επισκεφτεί έναν ειδικό καρδιολόγο. Ο γιατρός διαπίστωσε ότι υπήρχε έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά και ότι το τρέξιμο είχε επιβαρύνει το ήδη εξαντλημένο νευρικό της σύστημα. «Το σώμα μου είχε φτάσει στα όριά του», εξηγεί.
Ο γιατρός της συνταγογράφησε φάρμακο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της πρότεινε να συμμετάσχει σε πρόγραμμα άσκησης. Με την επιμονή της, περίπου ένα χρόνο αργότερα, η Vargo άρχισε να νιώθει καλύτερα και επανήλθε στο τρέξιμο, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες όπως Pilates, γιόγκα, spinning και softball.
Σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας: Συμπτώματα και θεραπεία
«Οι ασθενείς με το σύνδρομο βιώνουν υπερβολική αύξηση του καρδιακού ρυθμού όταν αλλάζουν θέσεις», εξηγεί ο Δρ. Matthew Tomey, καρδιολόγος στο Mount Sinai Fuster Heart Hospital στη Νέα Υόρκη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Κόπωση
- Δυσανεξία στην άσκηση
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Δυσφορία στο στήθος
«Η εμπειρία διαφέρει για κάθε ασθενή», σημειώνει ο Δρ. Tome. «Ορισμένοι βιώνουν ήπια συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να είναι εξουθενωτικά». Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάσταση προκύπτει από τη μη συνεργασία του καρδιοαγγειακού και του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Ωστόσο, η ακριβής αιτία παραμένει ασαφής.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
- Φαρμακευτική αγωγή
- Χρήση ενδυμάτων συμπίεσης
- Εστίαση στην ενυδάτωση και την πρόσληψη νατρίου
- Συμμετοχή σε πρόγραμμα άσκησης
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει μια καθολική θεραπεία, και οι γιατροί προσαρμόζουν τις θεραπείες ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες κάθε ασθενούς.
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.