Το φούσκωμα είναι ένα κοινό σύμπτωμα που όλοι μας έχουμε βιώσει σε κάποιο βαθμό. Συνήθως προέρχεται από κάποιες δυσλειτουργίες του εντέρου, κατακράτηση υγρών, ή ακόμη και από οιδήματα του οργανισμού. Αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υποκρύπτει σοβαρές παθολογίες, προκαλεί σίγουρα δυσφορία και γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε.
Πολλοί από εμάς αναζητούν αμέσως λύσεις σε φαρμακευτικά φάρμακα, ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές προσεγγίσεις που μπορούν συχνά να συμβάλλουν στην ανακούφιση από το φούσκωμα. Η διατροφή είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες, καθώς κάποιες τροφές ενδέχεται να επιδεινώνουν την κατάσταση, ενώ άλλες αντίθετα την ανακουφίζουν. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την μείωση του φουσκώματος, προάγοντας τη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Ένας από τους ισχυρούς συμμάχους μας στη μάχη κατά του φουσκώματος είναι τα προβιοτικά. Αυτοί οι ζωντανοί μικροοργανισμοί συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου μας, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ενός υγιούς μικροβιώματος, το οποίο είναι κλειδί για τη συνολική υγεία του οργανισμού. Η κατανάλωση προβιοτικών έχει συσχετιστεί με την ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας, τη βελτίωση της εντερικής υγείας και τη μείωση δεικτών φλεγμονών, καθώς και στην ανακούφιση από συμπτώματα όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα. Οι έρευνες προτείνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να είναι ωφέλιμα ακόμα και για άτομα με χρόνιες νόσους του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn.
Έτσι, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής για την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Κάνοντας τακτική χρήση τους, μπορούμε να προλάβουμε ή να καταπολεμήσουμε το ενοχλητικό φούσκωμα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αναρωτιέστε από ποιες τροφές μπορείτε να αποκτήσετε τις απαραίτητες ποσότητες προβιοτικών; Ακολουθούν 7 τροφές που καλό είναι να εντάξετε στη διατροφή σας εάν ταλαιπωρείστε συχνά από μετεωρισμό και φούσκωμα:
1. Τυρί
Μαλακά τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση είναι σπουδαία πηγή προβιοτικών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγχετε την ετικέτα, καθώς δεν περιέχουν όλα τα τυριά αυτούς τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς.
2. Γιαούρτι
Το γιαούρτι, γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε προβιοτικά, προέρχεται από τη ζύμωση γάλακτος με οξυγαλακτικά βακτήρια. Για καλύτερα αποτελέσματα, επιλέξτε πρόβεια ή κατσικίσια γιαούρτια, που καταναλώνονται με την πέτσα.
3. Ελιές
Πλούσιες σε καλά λιπαρά και αρκετές από αυτές περιέχουν και προβιοτικά, οι ελιές προσθέτουν γεύση στις σα Salates σας ενώ παράλληλα ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου.
4. Κεφίρ
Το κεφίρ αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές πρόσληψης προβιοτικών. Βοηθά στη βελτίωση της πέψης και υποστηρίζει τη λειτουργία του γαστρεντερικού σας συστήματος.
5. Τουρσί
Τα τουρσιά είναι λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση σε άλμη ή ξύδι, προσφέροντας έτσι ωφέλιμα προβιοτικά. Τα τουρσί είναι γευστικά και ενισχύουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.
6. Ξινόγαλα
Παρά τη γεύση του που ενδέχεται να σας προκαλεί δυσκολία, το ξινόγαλα είναι πλούσιο σε προβιοτικά που ευνοούν τη λειτουργία του εντέρου.
7. Miso
Αυτό το μοναδικό υλικό από φασόλια σόγιας είναι προϊόν ζύμωσης και περιέχει πολλά προβιοτικά που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων του φουσκώματος.
Διαβάστε επίσης:
Φούσκωμα: Ένας γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει 5 πράγματα που το προκαλούν
Φούσκωμα: Όλες οι κινήσεις που ανακουφίζουν
Φούσκωμα: 5 τροφές – σύμμαχοι που το καταπολεμούν