«Τρόφιμα που Προστατεύουν...

«Τρόφιμα που Προστατεύουν το Δέρμα από τον Ήλιο και τον Καρκίνο»

ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περιεχόμενα

karkinos tou dermatos diatrofi 1024x683 jpg

Θέλετε να προστατευτείτε φυσικά από την ηλιακή ακτινοβολία και να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος; Σας έχουμε καλά νέα! Υπάρχουν τροφές που λειτουργούν σαν «εσωτερικό αντηλιακό», ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού σας απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες. Προσθέστε αυτές τις επιλογές στη διατροφή σας για να υποστηρίξετε την υγεία του δέρματός σας από μέσα προς τα έξω.

Καρκίνος του δέρματος: Ηλιακή ακτινοβολία και άλλοι παράγοντες που βλάπτουν την υγεία μας

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ιδιαίτερα συχνός σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων. Χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης και θνησιμότητας από καρκίνο του δέρματος, ενώ στην Ευρώπη τα ποσοστά μελανώματος είναι ανησυχητικά υψηλά. Στη Βόρεια Αμερική, οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος (NMSC) έχουν την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης, με τους περισσότερους θανάτους να καταγράφονται στην Ασία.

Η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είναι οι καλύτερες μέθοδοι προστασίας. Έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να συμβάλουν στην πρόληψη αυτού του συνηθισμένου καρκίνου.

Η παραμονή σας έξω μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να προάγει καλύτερο ύπνο και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ωστόσο, η επαφή με τον ήλιο σας εκθέτει και στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες (UV), οι οποίες με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος.

«Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του δέρματος είναι η έκθεση σε UV χωρίς προστασία, ακολουθούμενη από τη γενετική προδιάθεση», αναφέρει η δερματολόγος Geeta Yadav, M.D.

Καλά νέα, όμως: σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), πολλά περιστατικά καρκίνου του δέρματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό. Υιοθετώντας ασφαλείς συνήθειες στον ήλιο, όπως η χρήση αντηλιακού ευρέως φάσματος, καπέλου, γυαλιών ηλίου και προστατευτικών ρούχων, μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας στις UV και το σχετικό κίνδυνο.

Πώς τα αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος αναπτύσσεται όταν ανώμαλα κύτταρα αναπτύσσονται στο εξώτατο στρώμα του δέρματος, την επιδερμίδα. Η πιο συνηθισμένη αιτία αυτής της ανώμαλης ανάπτυξης είναι η βλάβη του DNA από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες (UV), είτε από τον ήλιο είτε από τα σολάριουμ.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, καθώς και την ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, που καίγεται εύκολα ή εμφανίζει φακίδες. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες είναι εκτός ελέγχου, ωστόσο μπορείτε να κάνετε ένα χρήσιμο βήμα: να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τη βλάβη από την έκθεση σε UV, προτού αυτή εξελιχθεί σε καρκίνο. Η λίστα των προστατευτικών στοιχείων περιλαμβάνει το σελήνιο, τον ψευδάργυρο, τον χαλκό, τα καροτενοειδή, τις πολυφαινόλες και τις βιταμίνες A, C και E.

Καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες

Η έκθεση στο UV προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν το δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά είναι οι «υπερασπιστές» του οργανισμού μας, εξουδετερώνοντας αυτές τις βλαβερές ενώσεις.

«Όταν οι ελεύθερες ρίζες είναι πάρα πολλές και τα αντιοξειδωτικά δεν μπορούν να τις εξουδετερώσουν, εμφανίζεται οξειδωτικό στρες, που οδηγεί σε κυτταρική δυσλειτουργία. Αυτή μπορεί να εκδηλωθεί ως πρόωρα σημάδια γήρανσης ή καρκίνο», εξηγεί η Yadav.

Μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων

Όχι κάθε βλάβη στο DNA οδηγεί σε καρκίνο. Το σώμα μας διαθέτει μηχανισμούς για την καταστροφή κυττάρων με κατεστραμμένο DNA, προτού αυτά γίνουν καρκινικά. Ωστόσο, μερικές βλάβες μπορεί να «ξεφύγουν». Ευτυχώς, τα αντιοξειδωτικά όπως οι ανθοκυανίνες μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Οι ανθοκυανίνες βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, με τα berries (βατόμουρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλα) να είναι από τις καλύτερες πηγές τους. Απολαύστε αυτά τα ζουμερά φρούτα για έξτρα προστασία!

Ενισχύουν την εσωτερική αντηλιακή προστασία

Τα ηλιακά εγκαύματα δεν είναι μόνο επώδυνα, αλλά προκαλούν και μακροχρόνια βλάβη. Οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απορρόφηση μέρους της βλαβερής UV ακτινοβολίας και στη μείωση της φλεγμονής.

Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι τα καροτενοειδή σε κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά προσφέρουν προστασία ισοδύναμη με αντηλιακό SPF 4. Ιδιαίτερα τα ντοματοειδή είναι γεμάτα με λυκοπένιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τη ζημιά του ήλιου εκ των έσω.

Συμβουλές για να καταναλώνετε περισσότερα αντιοξειδωτικά

Αν σκοπεύετε να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να ενισχύσετε την προστασία του δέρματός σας:

  • Φάτε το ουράνιο τόξο: Προσθέστε περισσότερα χρώματα στο πιάτο σας. Φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα είναι συχνά πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών.
  • Πιείτε πράσινο τσάι: Είναι πλούσιο σε κατεχίνες, που καταπραΰνουν τη φλεγμονή από την UV ακτινοβολία.
  • Απολαύστε μαύρη σοκολάτα: Περιέχει πολυφαινόλες που καταπολεμούν τη φλεγμονή και ενδέχεται να βελτιώσουν την ενυδάτωση του δέρματος. Όσο πιο σκούρα η σοκολάτα, τόσο το καλύτερο!

Αλέξανδρος Παντελάκης

Ο Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.

«Τρόφιμα που Προστατεύουν το Δέρμα από τον Ήλιο και τον Καρκίνο»

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.