Χοληστερόλη: Το Ένζυμο...

Χοληστερόλη: Το Ένζυμο που την Κατεβάζει και το Τρόφιμο που το Περιέχει!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Περιεχόμενα

Ακολουθεί μια προτεινόμενη επανεγγραφή τίτλου για μέγιστο κλικ Χοληστερόλη Το

Καρότα και Καρδιοαγγειακή Υγεία: Ο Ρόλος της Β-Καροτίνης

Τα καρότα είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή λαχανικά και αποτελούν εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, της πρόδρομης μορφής της βιταμίνης A. Αυτή η βιοενεργή ένωση, που χαρίζει στα καρότα το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα τους, έχει αναγνωριστεί για τα σημαντικά οφέλη της στην υγεία μας. Μελέτες σε ανθρώπους και ποντίκια έχουν δείξει ότι η μετατροπή της β-καροτίνης σε βιταμίνη Α συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, προστατεύοντας έτσι από την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την καρδιοαγγειακή υγεία.

Μελέτες για τις Επιπτώσεις της Β-Καροτίνης

Στο πλαίσιο της έρευνας για την καρδιοαγγειακή υγεία, επιστήμονες έχουν διεξάγει δύο σημαντικές μελέτες αλλά και πειράματα για να κατανοήσουν καλύτερα τις επιδράσεις της β-καροτίνης. Οι μελέτες αποκαλύπτουν όχι μόνο τη σημασία της β-καροτίνης, αλλά και τον μηχανισμό με τον οποίο αυτή επηρεάζει την υγεία μας.

Ο Ρόλος του Ενζύμου BCO1

Η β-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α με τη συμμετοχή ενός ενζύμου που ονομάζεται οξυγενάση της β-καροτίνης 1 (BCO1). Μια γενετική παραλλαγή καθορίζει το επίπεδο δραστηριότητας αυτού του ενζύμου στον οργανισμό. Έτσι, άνθρωποι που φέρουν λιγότερο ενεργές παραλλαγές του BCO1 μπορεί να χρειάζονται επιπλέον πηγές βιταμίνης Α από τη διατροφή τους.

Τα Ευρήματα της Έρευνας

Στην πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και DNA 767 υγιών ενηλίκων ηλικίας 18-25 ετών. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αναμενόμενη συσχέτιση μεταξύ της δραστηριότητας του BCO1 και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Ο Jaume Amengual, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois, δήλωσε: «Οι άνθρωποι με γενετική παραλλαγή που οδηγεί σε πιο δραστήρια μορφή του BCO1 παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.»

Δεύτερη Μελέτη με Ποντίκια

Για να εμβαθύνουν στα ευρήματα, ο Δρ. Amengual και η ομάδα του διενήργησαν πειράματα σε ποντίκια, όπως δημοσιεύτηκε στο Journal of Lipid Research. Τόνισαν ότι η χορήγηση β-καροτίνης στα ποντίκια οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και σχηματισμού αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες.

Διαδικασίες και Μονοπάτια Επίδρασης

Κατά την ανάλυση, οι ερευνητές εστίασαν επίσης στα βιοχημικά μονοπάτια που αφορούν αυτές τις διαδικασίες. Όπως εξήγησε ο Δρ. Amengual, «Καταλήγουμε στο γεγονός ότι το ήπαρ είναι το υπεύθυνο όργανο για την παραγωγή και έκκριση των λιποπορωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένης της κακής χοληστερόλης. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρατηρήσαμε ότι σε ποντίκια με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, η έκκριση των λιπιδίων επιβραδύνεται.»

Σημαντικότητα των Ευρημάτων

Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του BCO1 και της χοληστερόλης έχει αξιοσημείωτες συνέπειες για την υγεία μας. Παρά το γεγονός ότι υψηλά επίπεδα β-καροτίνης στο αίμα παραδοσιακά σχετίζονται με υγειοπροστατευτικά οφέλη, μπορεί επίσης να υποδεικνύουν λιγότερη δραστηριότητα του BCO1, που σημαίνει ότι το σώμα μας δεν μετατρέπει τη β-καροτίνη σε βιταμίνη Α όσο θα έπρεπε.

Εκτιμάται ότι έως και το 50% του πληθυσμού φέρει αυτές τις λιγότερο ενεργές παραλλαγές του ενζύμου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν βιταμίνη Α από ζωικές πηγές, όπως το γάλα και το τυρί, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Χοληστερόλη: Το Ένζυμο που την Κατεβάζει και το Τρόφιμο που το Περιέχει!

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.