Ανακαλύψτε το φυσικό υπερτρόφιμο που ενισχύει τη λειτουργία του εντέρου, καταπραΰνει τις φλεγμονές και προάγει την υγιή πέψη.
Σίγουρα το έχετε δει σε καλοψημένα hot dog ή ενδεχομένως πάνω σε κάποιο γκουρμέ πιάτο. Ωστόσο, το ξινολάχανο έχει πλέον αποκτήσει τη δική του θέση στη λίστα με τα πιο ευεργετικά τρόφιμα για την υγεία μας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Applied and Environmental Microbiology, αν δεν το έχετε συμπεριλάβει στη διατροφή σας, ενδέχεται να χάνετε έναν από τους πιο φυσικούς συμμάχους του πεπτικού σας συστήματος.
Η νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις επιβεβαίωσε τις υποψίες πολλών υποστηρικτών των ζυμωμένων τροφίμων: το ξινολάχανο δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και εξαιρετικά θρεπτικό, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για το πεπτικό μας σύστημα.
Οι ερευνητές Maria Marco, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Τεχνολογίας, και Lei Wei, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ανέλυσαν τη διαδικασία ζύμωσης του λάχανου. Εξέτασαν τις επιδράσεις του ωμού και του ξινολάχανου, καθώς και της άλμης που παράγεται κατά τη ζύμωση, για να διαπιστώσουν ποιο από αυτά προστατεύει καλύτερα τα κύτταρα του εντερικού επιθηλίου από φλεγμονώδεις βλάβες.
Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: μόνο το ξινολάχανο υποστήριξε τη λειτουργία των κυττάρων του εντερικού επιθηλίου. Ούτε το ωμό λάχανο ούτε η άλμη είχαν τέτοια προστατευτική δράση. Εντυπωσιακό είναι ότι δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο ξινολάχανο που είναι έτοιμο προς κατανάλωση και σε αυτό που παρασκευάστηκε στο εργαστήριο — κάτι που αποδεικνύει ότι μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη είτε το φτιάχνετε στο σπίτι είτε το αγοράζετε.
«Κάποιοι μεταβολίτες που βρίσκουμε στο ξινολάχανο είναι παρόμοιοι με αυτούς που παράγει το μικροβίωμα του εντέρου», σημειώνει η Marco, προσθέτοντας ότι «Αυτό ενισχύει την πεποίθησή μας ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα συστατικά και τη σωστή λειτουργία του εντέρου».
Τι το κάνει τόσο ωφέλιμο;
Η διαδικασία ζύμωσης μετατρέπει ριζικά το λάχανο, ενισχύοντας τη θρεπτική του αξία. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, παράγονται ουσίες όπως γαλακτικό οξύ, αμινοξέα και φυτοχημικές ενώσεις που έχουν θετική επίδραση στο έντερο.
Οι ερευνητές εντόπισαν εκατοντάδες μεταβολίτες, χημικές ενώσεις που προέρχονται από τον μεταβολισμό, οι οποίοι φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του εντέρου σε περιόδους στρες ή αναταραχής. «Αν ενσωματώσουμε περισσότερα τέτοια τρόφιμα στη διατροφή μας, μαζί με φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, μπορούμε να ενισχύσουμε σημαντικά την πέψη μας και να προστατευτούμε από φλεγμονές μακροπρόθεσμα», καταλήγει η Marco.
Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι η διεξαγωγή κλινικών μελετών σε ανθρώπους, ώστε να διαπιστωθεί αν τα ευεργετικά αποτελέσματα του ξινολάχανου ισχύουν και στην καθημερινότητα, πέρα από το εργαστηριακό περιβάλλον. Μέχρι τότε, έχετε έναν πολύ καλό λόγο να του δώσετε μια ευκαιρία, καθώς ίσως αποδειχθεί ο πιο αναπάντεχος «σύμμαχος» για την υγεία του πεπτικού σας.
Διαβάστε επίσης:
Πεπτικά προβλήματα: Έξι κορυφαίες συμβουλές για να τα ξεπεράσουμε φυσικά
Έντερο: Τι να τρώτε για να λειτουργεί σωστά – Πέντε τροφές που «απαγορεύονται»
Έντερο: Έξι σημάδια που «φωνάζουν» ότι υπάρχει πρόβλημα – Τι να κάνετε