«Καρδιολόγος αποκαλύπτει: Οι...

«Καρδιολόγος αποκαλύπτει: Οι χειρότερες τροφές για την καρδιά»

Γερή καρδιά

Περιεχόμενα

Καρδιολόγος αποκαλύπτει Οι χειρότερες τροφές για την καρδιά

Η καρδιά μας χρειάζεται σωστή διατροφή για να παραμείνει υγιής. Υπάρχουν τροφές που είναι ευρέως γνωστές για τις αρνητικές τους επιπτώσεις στην καρδιοαγγειακή υγεία, αλλά και κάποιες που φαίνονται ακίνδυνες και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες. Ένα από αυτά τα τρόφιμα, που καταναλώνεται συχνά χωρίς δεύτερη σκέψη, θεωρείται από τους καρδιολόγους η χειρότερη τροφή για την καρδιά. Ποια είναι;

Ποια είναι η χειρότερη τροφή για την καρδιά;

Αν θέλετε να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία, είναι απαραίτητο να ενσωματώσετε τροφές που είναι υγιεινές για την καρδιά στη διατροφή σας. Ωστόσο, κάποιες τροφές που μπορεί να καταναλώνετε τακτικά θα μπορούσαν να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το αλκοόλ και τα τηγανητά είναι προφανείς επιλογές που θα πρέπει να αποκλείσετε από τη διατροφή σας για να διασφαλίσετε τη μακροχρόνια υγεία σας. Ωστόσο, οι ειδικοί προσθέτουν μια ακόμα κατηγορία στη λίστα: τα επεξεργασμένα κρέατα.

Κρέατα όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και άλλα κονσερβοποιημένα κρέατα μπορούν να είναι επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς σας εάν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Ο καρδιολόγος Francisco Lopez-Jimenez από την Κλινική Mayo σημειώνει ότι «πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».

«Πολλές από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία συντήρησης του κρέατος έχουν αποδειχτεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο, υπέρταση και άλλες παθήσεις».

Μια μελέτη του 2021, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, παρακολούθησε την κατανάλωση κρέατος 135.000 ατόμων και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 150 γραμμαρίων ή περισσότερου επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 46% και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 50%, σε σύγκριση με την κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το επεξεργασμένο κρέας περιλαμβάνει οποιοδήποτε κρέας που έχει υποστεί αλάτισμα, ωρίμανση ή επεξεργασία με συντηρητικά ή/και πρόσθετα τροφίμων.

5 συμβουλές για καλύτερη καρδιακή υγεία

Η αφαίρεση ή ο περιορισμός τροφίμων όπως τα επεξεργασμένα κρέατα από τη διατροφή σας είναι μόνο ένα βήμα για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Απαιτείται μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει όχι μόνο μια υγιεινή διατροφή αλλά και σωστή άσκηση και επιλογές τρόπου ζωής.

  1. Γνωρίζετε τις μετρήσεις τεσσάρων σημαντικών δεικτών
  2. Κοιμηθείτε ήρεμα
  3. Απαλλαγείτε από τυχόν στρεσογόνους παράγοντες
  4. Λάβετε υπόψη το ιστορικό υγείας σας και το στάδιο ζωής σας
  5. Κινηθείτε περισσότερο

1. Γνωρίζετε τις μετρήσεις τεσσάρων σημαντικών δεικτών

Υπάρχουν τέσσερις μετρήσεις που είναι κρίσιμες για την καρδιαγγειακή υγεία. Η κατανόηση της σημασίας τους είναι εξίσου σημαντική με τη γνώση του υγιούς εύρους για κάθε μία.

Χοληστερόλη

Η υπερβολική «κακή» χοληστερόλη (LDL) μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λιπαρών στα αιμοφόρα αγγεία, δυσχεραίνοντας τη ροή του αίματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ιδανικό εύρος για υγιείς ανθρώπους:

  • Ολική χοληστερόλη: κάτω από 200
  • LDL: κάτω από 100
  • HDL: 60 ή υψηλότερη
  • Τριγλυκερίδια: κάτω από 150

Λιποπρωτεΐνη (Α)

Η υψηλή λιποπρωτεΐνη (α) είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ιδανικό εύρος: λιγότερο από 30 mg/dL (ή <75 nmol/L)

Σάκχαρο αίματος νηστείας

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Ιδανικό εύρος: 100 mg/dL. Στοχεύστε σε επίπεδο A1C μικρότερο από 7% αν έχετε διαβήτη.

Αρτηριακή πίεση

Η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Ιδανικό εύρος: λιγότερο από 120/80 mm Hg

2. Κοιμηθείτε ήρεμα

Η υγεία της καρδιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνήθειες ύπνου. Έρευνες δείχνουν ότι ο κακός ύπνος συμβάλλει στην παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη, όλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η ιδανική ποσότητα ύπνου για τους ενήλικες είναι επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα.

3. Απαλλαγείτε από τυχόν στρεσογόνους παράγοντες

Το άγχος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αν μπορείτε να απαλλαγείτε ή να ελαχιστοποιήσετε τυχόν στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας, κάντε το. Είναι επίσης σημαντικό να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε την αντίδραση του σώματός σας στο άγχος.

4. Λάβετε υπόψη το ιστορικό υγείας σας και το στάδιο ζωής σας

Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καθώς και η εμμηνόπαυση, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην καρδιακή υγεία.

5. Κινηθείτε περισσότερο

Η άσκηση είναι ένα ισχυρό φάρμακο για την καρδιά: Μειώνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL) και προσφέρει πολλά άλλα οφέλη. Οι οδηγίες απαιτούν 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα.

Πηγές: Prevention, The American Journal of Clinical Nutrition, Nutrients, World Journal of Diabetes

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.

«Καρδιολόγος αποκαλύπτει: Οι χειρότερες τροφές για την καρδιά»

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.