Είναι γνωστό ότι τα γλυκά δεν συμβάλλουν στην καλή υγεία μας. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια γλυκιά απόλαυση μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη απ’ ό,τι πιστεύαμε. Σύμφωνα με νέες έρευνες, ορισμένες φυσικές ενώσεις που περιέχονται σε συγκεκριμένα γλυκά τρόφιμα φαίνεται να ενισχύουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ποια είναι αυτή η λιχουδιά;
Η γλυκιά απόλαυση που μειώνει την αρτηριακή πίεση
Ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας καθημερινά μπορεί να κάνει θαύματα για την καρδιά σας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Surrey στην Αγγλία. Στη μελέτη αυτή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι φλαβαν-3-όλες, φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στο κακάο, το τσάι, τα μήλα και τα σταφύλια, μπορούν να ενισχύσουν τα υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης και την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, εξέτασε δεδομένα από 145 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες και κατέδειξε ότι η τακτική κατανάλωση φλαβαν-3-όλων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, ιδίως σε άτομα με υψηλή πίεση.
Πώς η μαύρη σοκολάτα και το κακάο ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία
Η μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση φλαβαν-3-όλων βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου, του εσωτερικού τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που είναι κρίσιμο για τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία. Ο καθηγητής Christian Heiss, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά.
«Τα αποτελέσματα προσφέρουν ελπίδα σε όσους επιθυμούν να διαχειριστούν την αρτηριακή τους πίεση με ευχάριστους και προσιτούς τρόπους. Η προσθήκη τροφών όπως το τσάι, τα μήλα και η μαύρη σοκολάτα σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη», ανέφερε ο Δρ. Heiss.
«Ενώ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβαν-3-όλες μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο συμπλήρωμα σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ιδιαίτερα για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν και τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτούν περαιτέρω έρευνα», πρόσθεσε.
Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα μαύρης σοκολάτας;
Οι σοκολατοβιομηχανίες δεν υποχρεούνται να αναφέρουν την περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε φλαβανόλες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση της ιδανικής ποσότητας μαύρης σοκολάτας για την επίτευξη υγειών οφελών. Στις περισσότερες μελέτες, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν 20-30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας ημερησίως. Η μαύρη σοκολάτα με υψηλότερα ποσοστά στερεού κακάο περιέχει συνήθως λιγότερη ζάχαρη και περισσότερο λίπος, ενώ περισσότερη κακάο σημαίνει και περισσότερες φλαβανόλες. Ιδανικά, επιλέξτε σοκολάτα με τουλάχιστον 70% στερεό κακάο.
Γενικά, η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα και έχει δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, στη μείωση της φλεγμονής και στην βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, γι’ αυτό η κατανάλωση της πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Πηγές: Mirror, Scientific Reports, European Journal of Preventive Cardiology
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.