Ψητές Πατάτες με Τυρί και Μπέικον: Το Απόλυτο Comfort Food
Αυτές οι ψητές πατάτες φούρνου είναι πραγματικά το απόλυτο comfort food που αξίζει να απολαύσετε. Συνδυάζουν την τραγανή φλούδα, την αφράτη και κρεμώδη σάρκα, το λιωμένο τυρί και το καπνιστό μπέικον. Για μια ακόμα πιο νόστιμη εμπειρία, μπορείτε να προσθέσετε και ένα τηγανητό αυγό από πάνω. Μη χάσετε τη συνταγή μας!
Διατροφικά Οφέλη
Οι πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο, που βοηθά στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης, και σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, περιέχουν φυτικές ίνες (ιδίως αν καταναλώσετε τη φλούδα), που συμβάλλουν στην αίσθηση κορεσμού.
Τα αυγά προσφέρουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευεργετικά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χολίνη για την υγεία του εγκεφάλου και βιταμίνη D για γερά οστά και καλή διάθεση. Το τυρί τσένταρ προσθέτει επιπλέον πρωτεΐνη και ασβέστιο, προάγοντας την υγεία των οστών και υποστηρίζοντας ένα υγιές μικροβίωμα.
Γενικές Πληροφορίες
Ενεργός Χρόνος | Συνολικός Χρόνος | Μερίδες |
---|---|---|
25 λεπτά | 1 ώρα | 4 |
Υλικά
- 4 μέτριες πατάτες, καλά πλυμένες
- 4 φέτες μπέικον (περίπου ½ φλ.), ψιλοκομμένες
- ¾ φλ. τριμμένο ώριμο τυρί cheddar
- 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε 8 κύβους
- ¼ φλ. ξινή κρέμα, συν επιπλέον για γαρνίρισμα
- ¼ φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο, συν επιπλέον για γαρνίρισμα
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, συν επιπλέον για γαρνίρισμα
- ½ κ.γ. αλάτι + ⅛ κ.γ. επιπλέον (χωριστά)
- 4 μεγάλα αυγά
Εκτέλεση
Βήμα 1: Προετοιμασία Πατάτας
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Τρυπήστε τις πατάτες με ένα πιρούνι και τοποθετήστε τις σε πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Ψήστε στη μέγιστη ισχύ για 15–20 λεπτά, γυρίζοντάς τις κάθε 5 λεπτά, μέχρι να τρυπιούνται εύκολα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις ψήσετε στον φούρνο στους 220°C για 50–60 λεπτά. Αφήστε τις να κρυώσουν για 5 λεπτά.
Βήμα 2: Ψήσιμο Μπέικον
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ψήστε το μπέικον σε μέτρια φωτιά για 8–10 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Μεταφέρετε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας και κρατήστε το λίπος στο τηγάνι.
Βήμα 3: Γέμισμα Πατάτας
Σε μεγάλο μπολ, τοποθετήστε το τυρί και το βούτυρο. Κόψτε κάθε πατάτα κατά μήκος (όχι μέχρι κάτω) και πιέστε τα πλαϊνά για να ανοίξουν. Αφαιρέστε τη σάρκα με ένα κουτάλι, αφήνοντας ένα στρώμα περίπου 0,5 εκ. μέσα στη φλούδα. Πολτοποιήστε χονδροκομμένα τη σάρκα με το τυρί και το βούτυρο.
Βήμα 4: Προετοιμασία Γέμισης
Προσθέστε την ξινή κρέμα, το σχοινόπρασο, το πιπέρι, το αλάτι και το μπέικον στο μείγμα. Γεμίστε τις φλούδες με το μείγμα και τοποθετήστε τις σε ταψί. Κρατήστε τις ζεστές στον φούρνο.
Βήμα 5: Ψήσιμο Αυγών
Στο τηγάνι με το λίπος του μπέικον, ρίξτε τα αυγά προσεκτικά. Αλατίστε ελαφρώς. Σκεπάστε και τηγανίστε για 2 λεπτά, έπειτα ξεσκεπάστε και συνεχίστε μέχρι να ψηθούν στο επιθυμητό επίπεδο. Τοποθετήστε από μία γεμιστή πατάτα σε κάθε πιάτο και βάλτε από ένα αυγό από πάνω. Γαρνίρετε με ξινή κρέμα ή μαγιονέζα, σχοινόπρασο και πιπέρι.
Διατροφικά Στοιχεία (ανά μερίδα)
- Θερμίδες: 487 kcal
- Υδατάνθρακες: 48 g (17% της ΣΗΠ)
- Φυτικές ίνες: 5 g (18% της ΣΗΠ)
- Σάκχαρα: 3 g
- Πρωτεΐνη: 20 g (41% της ΣΗΠ)
- Συνολικά λιπαρά: 24 g (31% της ΣΗΠ)
- Κορεσμένα λιπαρά: 12 g (59% της ΣΗΠ)
- Χοληστερίνη: 241 mg (80% της ΣΗΠ)
Οι τιμές ποσοστών της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης βασίζονται σε δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η διατροφική αξία μπορεί να έχει αποκλείσεις ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιήσετε ή με το αν κάνετε αντικαταστάσεις.
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.
Ο Monomaxos δεν είναι απλώς ένα site – είναι ο νέο σου σύμμαχο στη μάχη για μια καλύτερη, πιο υγιή ζωή.