Υγιεινό Στιφάδο Λαχανικών...

Υγιεινό Στιφάδο Λαχανικών με Κρουτόν – Γεύση και Ευεξία

ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περιεχόμενα

stifado lachanikon me kroyton 1024x675 jpg

Στιφάδο Λαχανικών με Κρουτόν: Μια Υγιεινή Επιλογή για Όλη την Οικογένεια

Οι πατάτες και τα φασόλια συνδυάζονται σε αυτό το χορταστικό στιφάδο λαχανικών με βάση τη ντομάτα, προσφέροντας γεύση και θρεπτικά στοιχεία. Αν θέλετε να το κάνετε ακόμα πιο πλούσιο, μπορείτε να προσθέσετε κολοκυθάκια ή καλαμπόκι πριν το σερβίρισμα, ή να ρίξετε ένα ακόμα κουτί φασόλια cannellini. Μια κουταλιά πέστο στο τέλος θα απογειώσει τη γεύση, ενώ τα σπιτικά κρουτόν με σκόρδο θα προσθέσουν μια τραγανή υφή. Ας δούμε πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε αυτήν την υπέροχη συνταγή.

Χρόνος Προετοιμασίας

ΚατηγορίαΧρόνος
Προετοιμασία35 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος7 ώρες 55 λεπτά
Συνολικός Χρόνος8 ώρες 30 λεπτά
Μερίδες6
Απόδοση6 μερίδες

Υλικά

Για το Στιφάδο Λαχανικών

  • 1,220 κιλά ολόκληρα ντοματάκια (αποφλοιωμένα, σε κονσέρβα)
  • 425 γρ. μέτρια φασόλια (βρασμένα και ξεπλυμένα)
  • 1 ½ φλιτζάνι κατεψυγμένα πλατιά φασολάκια (κομμένα)
  • 340 γρ. πατάτες (κομμένες σε κύβους)
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο (και επιπλέον για το σερβίρισμα)
  • 1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών με μειωμένο αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • Τριμμένο τυρί παρμεζάνα για το γαρνίρισμα

Για τα Σπιτικά Κρουτόν με Σκόρδο

  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ιταλικό μείγμα μπαχαρικών
  • 3 φλιτζάνια κύβοι (2.5 εκ.) από ψωμί ολικής άλεσης με κόρα

Οδηγίες Εκτέλεσης

Βήμα 1: Προετοιμασία του Στιφάδου

  1. Σε ένα slow cooker (4 έως 7 λίτρα) ή σε μια κατσαρόλα, ρίξτε τις ντομάτες με τον χυμό τους και λιώστε τις με τα χέρια σας.
  2. Προσθέστε τα μέτρια φασόλια, τα κατεψυγμένα φασολάκια, τις πατάτες, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο.
  3. Ρίξτε τον ζωμό και καλύψτε. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 8 ώρες ή σε μέτρια-υψηλή για 4 ώρες.

Βήμα 2: Προετοιμασία των Κρουτόν

  1. Περίπου 30 λεπτά πριν το σερβίρισμα, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Λιώστε το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να γίνει πάστα και ανακατέψτε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το ιταλικό μείγμα μπαχαρικών.
  3. Προσθέστε το ψωμί και ανακατέψτε ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα.
  4. Μεταφέρετε σε ρηχό ταψί και ψήστε μέχρι να ροδίσουν, για 12-15 λεπτά.

Βήμα 3: Ολοκλήρωση και Σερβίρισμα

  1. Λίγο πριν το σερβίρισμα, ζεστάνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα (περίπου 1 λεπτό).
  3. Ανακατέψτε το σκόρδο και το λάδι μέσα στο slow cooker ή την κατσαρόλα.
  4. Μοιράστε το στιφάδο σε 6 μπολ και προσθέστε από πάνω τα κρουτόν.
  5. Σερβίρετε με επιπλέον μπούκοβο και τριμμένη παρμεζάνα αν το επιθυμείτε.

Διατροφική Αξία ανά Μερίδα

Μερίδα: 1 ½ φλ. στιφάδο & ½ φλ. κρουτόν

  • Θερμίδες: 407
  • Συνολικοί Υδατάνθρακες: 63g – 23% της ΣΗΠ
  • Φυτικές Ίνες: 12g – 44% της ΣΗΠ
  • Σάκχαρα: 11g
  • Πρωτεΐνη: 16g – 32% της ΣΗΠ
  • Συνολικά Λιπαρά: 11g – 14% της ΣΗΠ
  • Κορεσμένα Λιπαρά: 2g – 8% της ΣΗΠ

Οι τιμές ποσοστών της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης βασίζονται σε δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η διατροφική αξία μπορεί να έχει αποκλίσεις ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιείτε ή με το αν κάνετε αντικαταστάσεις.


Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για τις κρύες μέρες του φθινοπώρου, προσφέροντας ζεστασιά και γεύση σε κάθε μπουκιά. Είτε τη σερβίρετε ως κύριο πιάτο είτε ως συνοδευτικό, το στιφάδο λαχανικών με κρουτόν θα γίνει σίγουρα αγαπημένο σας!

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.

Ο Monomaxos δεν είναι απλώς ένα site – είναι ο νέο σου σύμμαχο στη μάχη για μια καλύτερη, πιο υγιή ζωή.

Υγιεινό Στιφάδο Λαχανικών με Κρουτόν – Γεύση και Ευεξία

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.